nieuws

Forse investering betere bereikbaarheid Leiden

bouwbreed

De gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland investeren de komende jaren ruim 300 miljoen euro om de bereikbaarheid te verbeteren.

Het geld is grotendeels bestemd voor de aanleg van de Rijn-Gouwelijn en de nieuwe oostelijke ringweg. De lightrail gaat definitief over de Hooigracht en de Langegracht rijden. Het oorspronkelijke en omstreden plan, een tracé door het centrum over de Breestraat, is hiermee van de baan. In de nu gekozen variant loopt in 2015 de lightrailverbinding vanaf Gouda door Leiden via station Lammenschans, de Hooigracht, Langegracht en het Schuttersveld naar Leiden Centraal en verder richting de kust. De totale kosten voor het Leidse gedeelte worden geraamd op 150 miljoen euro. Leiden draagt hieraan 38 miljoen euro bij.
“De Rijn-Gouwelijn kan echter pas rijden als het eerste gedeelte van de oostelijke ringweg tussen Kanaaleiland en bedrijventerrein de Waard klaar is”, zegt woordvoerder Hans Scholten. “Dit deel moet namelijk het tracé ontlasten waarover de lightrail gaat rijden.” Vanaf de Waard zal de ringweg vervolgens doorlopen naar de Zijldijk in Leiderdorp. Met een tunnel onder de Zijl.
De kosten voor de oostelijke ringweg bedragen 126 miljoen euro. De provincie neemt hiervan 29 miljoen voor haar rekening. De gemeente houdt nog een slag om de arm of de tunnel onder de Zijl er komt, zoals omwonenden hebben geëist. Het is namelijk onbekend wie de 25 miljoen extra kosten voor de tunnel gaat ophoesten.

Reageer op dit artikel