nieuws

FNVdoet collectief aangifte van diefstal

bouwbreed Premium

FNV Bouw heeft collectief aangifte gedaan van diefstal. De bond vindt de onbelaste kilometervergoeding van 19 cent diefstal.

Als de Tweede Kamer daar vandaag niets aan doet, zal het een punt in een cao-onderhandelingen worden.
Al enige tijd voert FNV Bouw actie voor verhoging van het onbelaste deel van de kilometervergoeding. Die is onvoldoende om de werkelijke kosten te dekken. Volgens de bouw-cao krijgen bouwvakkers 28 cent per kilometer waarvan 9 cent belast is. Aangezien voor bouwvakkers openbaar vervoer geen optie is, vindt de bond dit diefstal. De collectieve aangifte hiervan moet de Tweede Kamer wakker schudden. Die praat vandaag over het belastingplan van staatssecretaris Jan Kees de Jager. De bond hoopt dat de Kamer het belastingvrije deel zal verhogen naar 22 cent. De Jager heeft tot nu toe volgehouden dat de huidige belastingvrije 19 cent voldoende is. Bovendien vreest hij dat door een verhoging meer mensen per auto naar hun werk gaan.
“Het is klinkklare onzin dat er zoveel belasting wordt geheven. In de bouw, maar bijvoorbeeld ook in de zorg, kunnen mensen niet met het openbaar vervoer doordat ze in alle vroegte onderweg zijn naar een steeds wisselende werkplek. Het is tijd voor actie”, vindt cao-onderhandelaar John Kerstens.
Het steekt de bond daarnaast dat De Jager het wel redelijk vindt dat ambtenaren 37 cent per kilometer krijgen als de dienstreis niet of niet doelmatig per openbaar vervoer kan worden ondernomen. “Een prima uitgangspunt”, vindt Kerstens, “aangezien 80 procent van onze leden hun dienstreizen niet per openbaar vervoer kunnen ondernemen.” Hij belooft dat dit punt terug zal komen in de cao-onderhandelingen. “Stel dat de Tweede Kamer de komende dagen niet instemt met een hogere onbelaste vergoeding, dan verschuift het hele probleem naar de cao-tafel. Werknemers mogen niet langer aan het kortste eind trekken door een fors deel van de reiskosten zelf te betalen.”

Reageer op dit artikel