nieuws

FNV: Betere compensatie slachtoffers van asbest

bouwbreed Premium

Slachtoffers van asbest moeten veel beter worden gecompenseerd. Dat vindt FNV-bestuurder Leo Hartveld.

Hij sprak zich gisteren op een symposium over asbest uit voor de oprichting van een fonds waar alle asbestslachtoffers terecht kunnen voor financiële compensatie.
Nukunnen alleen personen die lijden aan longvlieskanker of borstvlieskanker, een beroep doen op het asbestfonds van het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Voor slachtoffers van asbestose (stoflongen) bestaat geen enkele regeling.
Hartveld betreurt het dat 50 procent van de slachtoffers die bij het IAS aankloppen, niet de maximale schadevergoeding van 55.000 euro ontvangt. Volgens hem is de bewijslast onredelijk en onmenselijk.
De FNV-bestuurder vindt ook nog altijd dat er een nationaal asbestregister moet komen. Daarin zou alle informatie over het kankerverwekkende stof moeten worden gebundeld. “Zo creëer je een efficiënte vindplaats voor hen die zoeken naar informatie over asbest”, aldus Hartveld. “De Arbeidsinspectie zou er gebruik van kunnen maken, maar ook asbestslopers, advocaten, rechters en werknemers.”

Reageer op dit artikel