nieuws

Europese Unie goed voor 426 miljoen kuub hout

bouwbreed

Frankrijk en Duitsland hebben zich afgelopen jaren ontpopt als houtleveranciers van het formaat Zweden. Stormen droegen in de landen bij tot een jaarproductie van ruim 60 miljoen kuub rondhout.

De 27 landen van de Europese Unie haalden volgens Eurostat in 2006 uit hun bossen 426,3 miljoen kuub hout. De Verenigde Staten oogsten een vergelijkbaar volume: 472,6 miljoen kuub. Rusland en Canada kapten respectievelijk 190,6 en 205,9 miljoen kuub.
In de EU was in 2006 Zweden de grootste houtleverancier. Door de jaren heen wisselt de productie sterk. Zo werd in 2005 maar liefst 98,2 miljoen kuub op de markt gebracht. Dan is buurland Finland een stuk stabieler in de aanvoer. Sinds de eeuwwisseling schommelde de Finse productie rond de 52 miljoen kuub.
Zowel Duitsland als Frankrijk haalde in 2001 amper 40 miljoen kuub hout uit hun bossen. In Frankrijk schoot de productie in 2005 naar 63,2 miljoen kuub om vervolgens licht terug te zakken. Duitsland was in 2005 goed voor 56,9 miljoen kuub waarna de productie een jaar later nogmaals steeg tot 62,3 miljoen ton.
Nederland speelt als houtproducent een bescheiden rol. Toch komt jaarlijks nog zo’n 1,1 miljoen kuub hout uit de bossen. Met 0,4 miljoen hectare is 11 procent van ons land bebost.
De oppervlakte van de Europese Unie bestaat voor 42 procent uit bos. De grootste wouden en andere met bomen beplante gebieden liggen in Zweden (30,9 miljoen hectare), Spanje (28,2 miljoen hectare, dankzij de olijventeelt) en Finland (23,3 miljoen hectare).
Procentueel heeft van alle EU-landen Finland het meeste bos: 77 procent. Zweden scoort nauwelijks minder (75 procent). Hoog op de ranglijst staan eveneens Slovenië (65 procent), Spanje (57 procent) en Estland (56 procent). Groot-Brittannië, Nederland en Ierland (ieder met zo’n 11 procent) staan in de EU te boek als landen met een uiterst geringe bebossing.

Reageer op dit artikel