nieuws

Draka stort zich op windenergie

bouwbreed

Draka stort zich vol overgave op de markt voor duurzame energie. De kabelproducent voorziet komende jaren dan ook een forse groei van zowel wind- als zonne-energie.

Op het eerste gezicht lijkt de markt voor duurzame energie niet voor de hand te liggen als groeimotor voor een kabelproducent als Draka. Toch ziet het concern een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het transporteren van duurzame energie van A naar B.
Draka is al sinds 2001 actief in de markt voor windenergie en mag zich op dat terrein inmiddels marktleider noemen. Het bedrijf produceert onder meer de bekabeling in de windturbines. Daarnaast richt het zich op het leveren van bijkomende diensten. Zo wil het bedrijf ook het onderhoud in de turbines voor zijn rekening nemen, alsmede de liften, trappen en verlichting in de turbines maken. “Wij denken dit goedkoper te kunnen doen dan de producenten van de turbines zelf doordat wij ons hierin steeds meer specialiseren”, zegt bestuursvoorzitter Sandy Lyons van Draka.

Liften

Eerder verwierf Draka al eenzelfde positie in de markt voor liften. Ook daar begon het met de simpele bekabeling. Nu levert de onderneming vrijwel alles in de liftschacht. Lyons: “Ons liftbedrijf bestaat nu nog slechts voor 50 procent uit bekabeling, terwijl dat vroeger 90 procent was.”
De markt voor kabels in windturbines is momenteel goed van zo’n 294 miljoen euro. De komende vijf jaar moet de omvang kunnen verdubbelen, verwacht Draka. De kabelproducent heeft momenteel een marktaandeel van rond de 40 procent. Vooral in Noord-Amerika en Azië zoekt het concern momenteel uitbreiding.

Groeimarkt

De Draka-topman twijfelt er niet aan dat duurzame energie een groeimarkt is. “Het merendeel van de energiebehoefte zal ook in de nabije toekomst vooral vervuld worden door fossiele brandstoffen als olie en gas, maar er is toenemende aandacht voor andere energiebronnen.”
Lyons wijst erop dat de aankomend president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft aangekondigd te willen investeren in duurzame energie. “Ook in China is er een duidelijke toenemende interesse in alternatieve energiebronnen. Wij hopen te kunnen meeprofiteren van het onlangs aangekondigde investeringsprogramma voor infrastructuur ter waarde van 500 miljard dollar.”
Bang voor de gevolgen van de teruggang in de economie is Lyons niet. “De groei zal hierdoor even minder zijn dan de afgelopen jaren, maar uiteindelijk zal de groei weer aantrekken.”

Reageer op dit artikel