nieuws

Digital prototyping bezig aan opmars

bouwbreed Premium

Samenwerken met een Bouw Informatie Model (BIM) en het vervaardigen van prototypes met een 3D-printer zetten door. Dat is de indruk van Bert de Groot van Pollux, deelnemer en ondersteuner van het Cadcam Event in Houten.

Het valt hem op dat grote bedrijven steeds meer ‘bimmen’. “Twee jaar geleden was het nog theorie, nu wordt het praktijk. Samenwerken met een BIM wordt steeds meer geaccepteerd. Daarnaast neemt het gebruik van 3D-printers voor digital prototyping toe”, aldus De Groot. Op de beursvloer stond een 3D-printer bij de stand van Cad 0x26 Company uit Amsterdam. Daarmee is een schaalmodel vervaardigd van het kantoorgebouw voor softwarebedrijf Decos in Noordwijk. De architect, Inbo Architecten en Ingenieurs uit Woudenberg, ontwierp het geheel in 3D met Revit van Autodesk. De vorm van het gebouw suggereert een meteoriet, een volume met veel schuine vlakken. Pas op het niveau van de details werd in 2D verder gewerkt.
Volgens De Groot volgt de bouw de auto-industrie en de filmindustrie, die werken met 3D-modellen, ‘design visualisation’ en animatie, bijvoorbeeld met behulp van 3ds Max van Autodesk. Arkey uit Houten toonde het pakket Adomi, dat in 2009 verschijnt. Het is een 3D-modeller die voldoet aan de voorwaarden van uitwisseling volgens het IFC-format. Als de tekenaar een bouwdeel wijzigt of verplaatst, worden alle andere doorsneden en aanzichten meteen aangepast. Dat bespaart veel tekenwerk. Op het gebied van hardware vinden ook ontwikkelingen plaats. Het volkomen papierloze tijdperk is nog niet aangebroken, maar intelligente tabletten met een touchscreen nemen langzaamaan de plaats van bouwtekeningen in.

Terugverdienen

Bouwbedrijven kunnen hun investeringen in gestandaardiseerde ict-toepassingen dubbel en dwars terugverdienen. Dat stelde Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vooruitlopend op het Cadcam Event. Voorwaarden zijn, dat vraag en aanbod elkaar beter moeten vinden en personeel goed opgeleid moet zijn.
Arjan van Wingerden, medewerker van Bouwend Nederland, bracht dit standpunt naar voren op het congres dat parallel aan de beurs werd gehouden.
Het Cadcam Event is een initiatief van CAD Magazine. De omvang van de beurs was nog beperkt, maar het was dan ook het eerste jaar. Tijdens het Event werd de CAD Magazine Award voor architectuur uitgereikt aan R4A Architecten, voor het model van de verbouwing van de Benedictuskerk in Rijswijk.

Reageer op dit artikel