nieuws

Delta Lloyd praat met Smit Internationale over overname

bouwbreed Premium

Delta Lloyd gaat de komende week praten met Smit Internationale-baas Ben Vree over de ideeën rond de overname door Boskalis. Het personeel van Smit is onrustig.

Grootaandeelhouder Boskalis (20 procent) kwam er bij Ben Vree niet in. De andere grootaandeelhouder Delta Lloyd met 17 procent mag wel in Rotterdam langskomen. Daar wil de verzekeraar praten over ideeën om de impasse rond de vijandige overname van Smit door Boskalis te doorbreken.
Net als Boskalis ziet Delta Lloyd, dat ook 5 procent houdt in de baggeraar, wel wat in opsplitsing van Smit. Daarbij zou de divisie terminals naar Lamnalco gaan waar Boskalis de helft van bezit, en de divisie Transport 0x26 Heavylift naar Boskalis. De baggeraar wilde de rest, sleepdiensten en berging, verkopen. Delta Lloyd vindt het prima als die zelfstandig doorgaan.
Smit-topman Vree vond het plan van Boskalis niets, hij had dan ook geen zin met Boskalis-baas Peter Berdowski te praten. Nu Delta Lloyd zich aan de zijde van Boskalis lijkt te scharen, ontkomt hij niet aan een gesprek. “Als ABN Amro al niet eens op kon tegen een agressieve aandeelhouder die 1 procent had, hoe denkt Vree dan tegen 37 procent op te kunnen”, wordt gezegd in financiële kringen.
Intussen neemt de onrust onder het Smit-personeel toe. Woensdag heeft de Centrale Ondernemingsraad van Smit persoonlijk een brief bezorgd bij Berdowski. “U, Boskalis, vernietigt ons mooie bedrijf, u ontneemt ons onze identiteit, zekerheden, veiligheid en perspectieven”, staat in de brief. Uiterlijk 8 december moet Boskalis laten weten wat de baggeraar verder gaat doen rond de overname.

Reageer op dit artikel