nieuws

Delta Lloyd neemt Boskalis en Smit Internationale bij de hand

bouwbreed

Verzekeraar Delta Lloyd zoekt naarstig naar een oplossing voor de vete tussen Boskalis en Smit Internationale rond de voorgenomen overname van de sleper door de baggeraar.

Smit Internationale blijft zelfstandig, maar de divisie terminals en de divisies transport 0x26 heavy lift komen in handen van respectievelijk Lamnalco dat voor 50 procent van Boskalis is, en Boskalis zelf. Dit idee komt uit de koker van het hoofd beleggingen van Delta Lloyd Assetmanagement Alex Otto. De verzekeraar heeft een belang van 5 procent in Boskalis en houdt 17 procent van de aandelen Smit. Boskalis zelf heeft een belang van 20 procent in Smit.
De baggeraar zit al enkele jaren achter Smit aan en bood recentelijk 1,1 miljard. De sleepdienst en het bergingsbedrijf wil Boskalis vervolgens afstoten. Het idee van Otto komt nu vrijwel op hetzelfde neer, behalve dan dat Smit Internationale zelfstandig blijft. Smit-topman Ben Vree voelde tot nu toe niets voor een overname en wees Boskalis de deur. Tegen twee aandeelhouders die samen 37 procent hebben, is die houding echter niet lang vol te houden.
Boskalis zelf wil nauwelijks reageren. De baggeraar moet conform de beursregels uiterlijk 8 december een volgende stap zetten in het overnamegevecht. Wel is het bedrijf blij dat een ‘onafhankelijke derde partij’ nu ook inziet dat er synergievoordelen te behalen zijn.

Reageer op dit artikel