nieuws

‘De klant vraagt de aannemer draait, fout!’

bouwbreed Premium

Bouwers hielden zichzelf maandag in theater De Nieuwe Doelen in Gorinchem een spiegel voor. “Luister eens niet naar die klant!”

Stel, je staat bij de autodealer om een splinternieuwe Mercedes te bekijken. Helemaal in je nopjes besluit je die ene te kopen. Je hebt echter nog één wens. Kan er een hondenhok aan de achterkant op gelast worden? De verkoper knikt gretig. Natuurlijk kan dat. Hij wil de hond er ook nog bijleveren.
Ziehier de aannemerij. De klant vraagt, de aannemer draait. “Fout! Fout! Fout!”, zegt Hennes de Ridder, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft. Hij is gastspreker bij de viering van het 125-jarige bestaan van bouwbedrijf Pellikaan uit Gorinchem. Honderden bouwers, ambtenaren en andere relaties luisteren aandachtig in theater De Nieuwe Doelen in Gorinchem.
Bouwers zouden eens wat minder moeten luisteren naar hun klanten, houdt De Ridder zijn toehoorder voor. Zijn boodschap is niet nieuw voor hen, maar gaat er deze maandagmiddag in als koek. Een aannemer vindt elke keer opnieuw het wiel uit. Hartstikke inefficiënt, vindt De Ridder.
Liever zouden ze zich moeten specialiseren. En opdrachtgevers moeten kunnen kiezen uit een catalogus. De gebouwen moeten wel aanpasbaar zijn, zogeheten Living Buildings. Met hergebruik van componenten. Er wordt immers te veel gesloopt, weet De Ridder. “Een baksteen kan 1800 jaar mee. De gemiddelde levensduur is echter 60 jaar.”
Gevolg: 40 procent van het totale afval is bouwgerelateerd. En voor nieuwbouw moeten weer nieuwe stenen gebakken worden. De Ridder: “Één kilo baksteen produceren is één kilo CO2.”
De bouw moet dus leren innoveren, hield De Ridder de zaal een spiegel voor. Maar de ommekeer begint bij de opdrachtgever. Die moet zich niet focussen op prijs. “Schrijf de aanbesteding op een half A4’tje uit. Met eisen, randvoorwaarden, wensen en budget. Geef ook aan dat je geïnteresseerd bent in duurzaam bouwen, in het terugdringen van CO2-uitstoot. En timmer niet alles dicht. Dat geeft vertrouwen aan de aannemer.” En dan zal het goedkomen met de bouw. Instemmend gebrom in de zaal.
Herkenbaar, zegt jubilerend Pellikaan-directeur Herman Streefkerk na afloop van De Ridders praatje. Aannemers doen alles en specialiseren zich niet. Streefkerk: “Wij doen inderdaad ook alles.” Reden: als woningbouw even niet loopt, dan kan bijvoorbeeld utiliteitsbouw dat opvangen. Geen specialisatie dus. Noch bouwen voor een catalogus. “Daar heb je ook hele andere mensen voor nodig. Nu hebben we vakmensen, dan heb je vooral monteurs nodig.”

Reageer op dit artikel