nieuws

De gevoelige rede

bouwbreed Premium

Aandelenkoersen weerspiegelen niet meer en niet minder dan de verwachting van beleggers over de toekomstige waarde van een bedrijf. Die kan op zich vrij gemakkelijk bepaald worden op basis van werkvoorraad en orderportefeuille plus vertrouwen in de macro-economische grootheden die de stand van de economie weergeven. Kortom, geloof en hoop gecombineerd met rede bepalen wat beleggers willen betalen voor aandelen.

Aandelenkoersen weerspiegelen niet meer en niet minder dan de verwachting van beleggers over de toekomstige waarde van een bedrijf. Die kan op zich vrij gemakkelijk bepaald worden op basis van werkvoorraad en orderportefeuille plus vertrouwen in de macro-economische grootheden die de stand van de economie weergeven. Kortom, geloof en hoop gecombineerd met rede bepalen wat beleggers willen betalen voor aandelen.
Dat was tenminste het geval tot aan de eerste tekenen van de kredietcrisis. Sinds die tijd is de rede behoorlijk in het slop geraakt.
Dat bleek deze week weer eens overduidelijk. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente maar weer eens met 50 basispunten. De beleggers reageerden daar totaal niet op. Deels zal dit komen doordat zij er al rekening mee hadden gehouden getuige de hogere indexen op maandag en dinsdag. Voor een belangrijker deel zal het de schuld zijn geweest van het Internationaal Monetair Fonds die met de weinig opwekkende boodschap kwam dat de volwassen economieën in de wereld op een recessie afstevenen. Een dag later werd dit bevestigd door de OESO.
Opmerkelijker is nog dat positief nieuws van bedrijven nauwelijks invloed had op de beleggers. Daar kunnen BAM en Boskalis over meepraten. De baggeraar liet in trading update weten een nettowinstgroei van 15 procent te zullen behalen. Hoewel het bedrijf het zelf hield op een bevestiging van eerdere verwachtingen, was het voor insiders een verhoging. De eerdere verwachting lag nog tussen de 10 en 15 procent. De beloning was een daling met 4,55 procent. Pas vrijdag drong het goede nieuws kennelijk door, het aandeel herpakte zich.
Bij BAM was het helemaal triest. Een grote order uit Belgiëwaar de Koninklijke uit Bunnik een behoorlijk aandeel van meepikt, gaf BAM een koerswinstje van nog geen procent. Vrijdag was die winst alweer verdwenen. Als de rede nog aanwezig was geweest, dan had dit tot minstens 4 procent koersstijging geleid. Het gevoel heeft daar echter een stokje voor gestoken.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel