nieuws

Contracten gebundeld op de markt

bouwbreed

Hilversum – De dertig vertraagde wegverbredingen uit de Spoedwet komen in clusters op de markt. Om extra vaart te maken zal de aanbesteding vooruitlopen op de definitieve tracébesluiten.

Topman Bert Keijts van Rijkswaterstaat heeft van minister Eurlings de opdracht gekregen om de projecten zo snel mogelijk uit te voeren. “Voordat zijn termijn in 2011 is afgelopen moet de schop in de grond”, licht Keijts toe op de marktdagen van Rijkswaterstaat. Tijdens de marktdagen presenteert de grootste gww-opdrachtgever de plannen voor de komende drie jaar. De verwachting is dat vanaf 2010 een grote bulk van opdrachten op de markt komt: daarbij gaat het om vertraagde wegverbredingen, maar ook om het wegwerken van achterstallig onderhoud bij de vaarwegen.
Eurlings heeft de wetgeving voor de spoedwet aangepast zodat de dertig wegverbredingen alsnog doorgevoerd kunnen worden. Vooral de flessenhalzen op onder meer A1, A2, A12 en A28 veroorzaken dagelijks lange files. Als het parlement de wet goedkeurt, kunnen de procedures volgend jaar allemaal weer uit de kast. Rijkswaterstaat bekijkt momenteel de mogelijkheid om de contracten te bundelen en alvast aan te besteden.
Eerder gunde Rijkswaterstaat de verbreding van de A4 bij Leiderdorp aan BAM, maar dat tracébesluit werd vernietigd door de Raad van State. Een vergelijkbaar concept pakte wel goed uit bij de A7. Keijts wil zich ook buigen over recente ervaringen uit Engeland. “Door procedures naast elkaar te laten lopen, sparen we tijd. Aannemers kunnen ook vast werken voorbereiden en meenemen in hun planning. We kunnen natuurlijk pas bouwen nadat alle procedures definitief zijn.”

Kwaliteit

Honderden mensen waren afgekomen op de café-achtige setting in Studio 20 in het Mediapark. Aan ronde tafels met bistrostoelen, maar zonder een bijbehorend drankje, lag de nadruk lag dit jaar op samenwerking en gelijkwaardigheid. Rijkswaterstaat heeft de ambitie om de meest toonaangevende opdrachtgever te worden, maar erkent daarbij niet zonder de markt te kunnen.
De opdrachtgever wil in 2012 minimaal 90 procent van de opdrachten gunnen op kwaliteit en belooft 98 procent van de rekeningen binnen een maand te betalen. “Het zijn taaie processen om doorheen te breken, maar we moeten af van die focus op de laagste prijs.” Bij geschillen over de hoogte van het bedrag zal na geleverde prestaties niet een hele rekening onbetaald blijven liggen, belooft de topman.

Rapportcijfers

Keijts hamert op functioneel specificeren, procesbeheersing en serieuze handtekeningen onder contracten. Ook het meewegen van eerdere prestaties beschouwt de opdrachtgever als een prettige nieuwe richting waarbij bouwers even geen tweede kans krijgen na slecht werk. Gedacht wordt aan rapportcijfers die een onafhankelijke toetspartij zal uitdelen.
De opdrachtgever gaat door met bundelen van opdrachten en waarschuwt het midden- en kleinbedrijf daar beter over na te denken: “We gaan geen partijen beschermen en zullen geen deel van de koek bewaren voor die specifieke groep.” Wel nodigt hij kleinere opdrachtnemers Rijkswaterstaat te wijzen op onnodig hoge bestekseisen.

Reageer op dit artikel