nieuws

‘Combinatieverwarming’ krijgt een tweede kans

bouwbreed

Al zo’n dertig jaar combineert Radson vloerverwarming met radiatoren. In Nederland sloeg dat concept op een enkele uitzondering na niet aan. Aan de andere kant van de grens wel; voor de verwarmingsfabrikant uit het Belgische Zonhoven reden de combinatie met een campagne in Nederland opnieuw onder de aandacht te brengen.

In de woonkamer vloerverwarming met één of twee radiatoren die snel de kou verdrijven en nog een radiator in de gang en de keuken. Zo ziet in de visie van Radson de ideale verwarming voor de begane grond van een woning eruit. “De combinatie van een vloerlus en radiatoren bezorgt de meest gebruikte benedenverdieping het meeste comfort”, zegt Rob Hermkens van de Belgische producent. De radiatoren compenseren de traagheid waarmee de lus de vloer op temperatuur brengt zodat de woonkamer snel warm wordt.
De bovenverdieping vergt doorgaans veel minder warmte. Voor de momenten dat er verwarming moet zijn zou een elektrische radiator kunnen volstaan. Hermkens: “Die geeft dure warmte af maar door de korte duur blijven de kosten beperkt.” En omdat er geen leidingen naar boven hoeven daalt ook de investering in het totale verwarmingssysteem.

Campagne

De installateur biedt de ‘combinatieverwarming’ nog weinig aan. En dat is jammer, vindt Hermkens, want “de installateur stuurt de keuze van zijn klanten.” Met een campagne wil Radson daar verandering in brengen; bijvoorbeeld door een ‘totaalcatalogus’ samen te stellen waarmee de installateur zijn klanten bezoekt. De fabrikant verwacht dat mensen bij een ruimere keus niet meer automatisch voor het simpelste en goedkoopste systeem zullen kiezen. “Wanneer de producent de realisatie van de uiteindelijke keuze technisch ondersteunt zal de installateur ook makkelijker een ingewikkelder systeem als de combinatieverwarming adviseren,” denkt Hermkens. Die ondersteuning kan zover gaan als een kant en klaar verlegplan. Een dienst waarvan de fabrikant nog meer werk wil maken door extra vakkrachten aan te nemen. Het doel: een goed aangelegde (combinatie)verwarming die de leverancier en de gebruiker later geen onaangename verrassingen bezorgt.

Gruwelen

De trend ombuigen vergt meer dan alleen een technisch exposé, constateert Hermkens. “Er moeten ook verhalen weerlegt over de gruwelen die met vloerverwarming in huis zouden komen.” Zo zou vloerverwarming alleen werken in combinatie met een tegelvloer. In het verlengde daarvan ligt de mythe dat vloerverwarming parketvloeren doet kromtrekken.
“Vloerverwarming werkt inderdaad het beste met een tegelvloer”, legt Hermkens uit. “Met andere vloerbedekkingen lukt het ook maar wat minder omdat bijvoorbeeld tapijt de warmte uit de onderliggende lus min of meer isoleert.” Hout isoleert ook maar bepaalde soorten kunnen volgens Radson in de vorm van parket zonder meer gecombineerd met vloerverwarming.
Om problemen voor te blijven laten Radsons raadgevers de installateur altijd vragen naar de afwerking van de vloer.

Principes

De technische experts verwerken die gegevens in hun advies. “Voor de constructie van de vloer gaan ze uit van algemeen toegepaste bouwkundige principes zoals die bijvoorbeeld voor dilataties gelden”, zegt Hermkens.
In het advies worden dilataties overbrugd met een doorvoerbuis waarin de lus vrijelijk kan bewegen zonder op dat punt kapot te gaan en te lekken; een ander gruwelverhaal dat over vloerverwarming de ronde doet.

Reageer op dit artikel