nieuws

Chemische reacties kunnen efficiënter

bouwbreed

Met een röntgenmicroscoop hebben scheikundigen van de Universiteit Utrecht een werkende katalysator tot op de schaal van nanometers onderzocht. Met deze nieuwe methode zijn chemische reacties in de industrie veel efficiënter te maken.

Met een röntgenmicroscoop hebben scheikundigen van de Universiteit Utrecht een werkende katalysator tot op de schaal van nanometers onderzocht. Met deze nieuwe methode zijn chemische reacties in de industrie veel efficiënter te maken.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de TU Delft en het Lawrence Berkeley National Laboratory (VS).De resultaten verschijnen deze week in het tijdschrift Nature.
Katalysatoren versnellen een chemische reactie en worden al decennia lang in de industrie gebruikt. De meeste komen echter tot stand door ‘trial and error’. Grote verbeteringen of geheel nieuwe katalysatoren zijn pas mogelijk als een werkende katalysator in detail kan worden bestudeerd. Met licht- en elektronenmicroscopen lukt dat echter niet. Om dit probleem op te lossen bekeken de onderzoekers een katalysator met röntgenstraling, wat een scherp beeld opleverde. Ze zagen de afzonderlijke deeltjes in een werkende katalysator met afmetingen van slechts enkele nanometers. De onderzoekers verwachten dat de gebruikte röntgenmicroscoop vele andere processen op nanoschaal zichtbaar kan maken.

Reageer op dit artikel