nieuws

Brugklassers voor even in de rol van civiel ingenieur

bouwbreed

Verzin een oplossing zodat het water van het riviertje de Binnendieze ter hoogte van het Grootziekengasthuisterrein in Den Bosch aangesloten kan worden op de Zuid-Willemsvaart. O, ja, en het plan moet wel technisch haalbaar zijn.

Normaal gesproken al geen eenvoudige opgave voor een ingenieursbureau, maar de komende weken mogen ook zo’n vijfentwintig brugklassers van het Jeroen Bosch College uit Den Bosch zich over die opgave buigen in de rol van civieltechnisch ingenieur. Ze volgen een technasium-opleiding, een onderwijsvariant voor havo en vwo waarbij ze veel in contact komen met techniek en kennismaken met echte opdrachtgevers.
Op het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen kregen de scholieren deze week tekst en uitleg van specialisten van Heijmans, die hen begeleiden bij deze opdracht voor het vak Onderzoek en Ontwerpen.
Het is een realistische opdracht, bevestigt Paulus Eckhardt van ingenieursbureau Breijn van Heijmans. “Ze krijgen een leuk inkijkje in wat er binnenstedelijk herontwikkeld wordt.” Tegelijkertijd kunnen ze volgens hem zien dat er weleens een spanningsveld zit tussen wat een architect wil en wat een bouwkundige kan realiseren.
Voor Heijmans is het een case, benadrukt Eckhardt.
De Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch zou graag met zijn rondvaartboten vanaf de Binnendieze direct de Zuid-Willemsvaart op willen varen, maar het is de vraag of die aansluiting er ook komt. Wat verwacht hij van de uitkomsten van de leerlingen? “We hebben niet de verwachting dat hier het ei van Columbus uitkomt, maar je weet maar nooit”, aldus Eckhardt. “Het grootste belang voor ons is dat ze een positief beeld krijgen van de bouwwereld en van Heijmans.”
Op 13 januari geven de leerlingen hun eindpresentatie bij Heijmans.

Reageer op dit artikel