nieuws

Britse pps-projecten massaal afgeblazen

bouwbreed Premium

Driekwart van de Britse pps-projecten voor stadsvernieuwing of woningverbetering zijn in ieder geval voorlopig gestrand door de kredietcrisis.

Bij nieuwbouwprojecten is meer dan 60 procent uitgesteld terwijl ook in de recreatiesector, wegen en ander transport en bij afvalverwerking veel projecten niet door gaan.
Dat stelt 4ps, een overheidsorganisatie die pps bij regionale en lokale overheden in Groot-Brittannië stimuleert en begeleidt. Een kwart van de ondervraagde tweehonderd Britse gemeentebestuurders voegt eraan toe dat projecten die wel doorgaan door hogere rente- en financieringslasten meer kosten dan oorspronkelijk begroot. Een op de twintig stelt dat de kosten zeker 10 procent hoger zijn uitgekomen, anderen spreken van nog grotere kostenstijgingen.

Onstabiliteit

Op grond van de recente ervaringen denkt een derde van de tweehonderd ondervraagde bestuurders ‘dat de huidige financiële onstabiliteit grote gevolgen heeft voor belangrijke projecten en de daarmee verbonden dienstverlening’, Veel bestuurders voegen daar aan toe het vertrouwen in de private sector voorshands verloren te hebben.

Reageer op dit artikel