nieuws

Britse civieltechniek ziet markt langzaam maar zeker inzakken

bouwbreed Premium

Ook Britse civieltechnische aannemers zien nu hun markt langzamerhand inzakken. ”De lang vastgehouden groei in de hoeveelheid werk is in de eerste jaarhelft omgekeerd”, aldus de Civil Engineering Contractors Association.

Opvallend is daarbij dat de CECA, in tegenstelling tot andere organisaties, in de laatste weken een verbetering signaleert. ”De neerwaartse trend is in oktober doorgegaan maar zeker niet in dezelfde mate als in de voorafgaande drie maanden. Het grotere plaatje bevestigt echter wat we al weten, namelijk dat we moeilijke tijden voor de boeg hebben”, aldus directeur Rosemary Beales.
Volgens de CECA is het werk vooral afgenomen bij voorbereidend gww-werk en in de gassector. Bij telecom- en elektriciteitswerken gaat het iets minder slecht terwijl bij de spoorwegen en in de havensector nog volop werk voorhanden is. Dat laatste is onder meer te danken aan een reeks grote projecten in de havens van onder meer Felixstowe, Southampton, Londen en het Schotse Rosyth.
De organisatie tekent verder aan dat grote aannemers over het algemeen beter presteren dan hun kleinere collega’s. Uit haar kwartaalonderzoek blijkt dat veel aannemers met 600 of meer werknemers de hoeveelheid werk licht zien toenemen terwijl de meeste kleinere bedrijven juist een daling melden.
Volgens de CECA komt dat vooral door het instorten van de huizenmarkt waardoor in die sector ook geen civieltechnisch werk voorhanden is. ”Kleinere aannemers lijken met aanzienlijk slechtere omstandigheden te kampen dan hun grote collega’s”, stelt Beales.

Reageer op dit artikel