nieuws

Bouwpluim moet ontwikkeling van nieuwe bouwcultuur zetje geven

bouwbreed

Stimuleren dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw meer als team gaan opereren. Dat is de de bedoeling van de Bouwpluim, een nieuwe prijs die in het leven is geroepen door de Stichting Nederlandse Bouwpluim.

De prijs moet de ontwikkeling van de nieuwe bouwcultuur, waarbij teamvorming in de plaats komt van een relatie puur op basis van het bestek, een zetje geven. De samenstelling van het stichtingsbestuur maakt duidelijk dat het idee achter de jaarlijks uit te reiken prijs sectorbreed wordt gedragen. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, ProRail, Bouwend Nederland en het T.M.C. Asserinstituut. Voorzitter is Herman Hazewinkel, de topman van Volker Wessels. Grote bedrijven als Dura Vermeer, Heijmans, Havenbedrijf Rotterdam en PSI Bouw steunen het initiatief.
De prijs heeft voorlopig uitsluitend betrekking op infrastructurele werken. In de woning- en utiliteitsbouw bestaan al meerdere prijzen om de concurrentie te bevorderen, meent de stichting. Mogelijk wordt in een later stadium de prijs alsnog naar de hele bouwsector uitgebreid. Dit jaar kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 25 november een project inzenden via de website www.bouwpluim.nl.
De jury wordt voorgezeten door Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. Brinkman hoopt dat door de Bouwpluim de gedachte achter de nieuwe bouwcultuur als een olievlek wordt verspreid. ”De prijs kan een voorbeeldfunctie krijgen voor opdrachtgevers in de bouw”, aldus Brinkman.
De Bouwpluim mag volgens Brinkman ”geen feestje voor de inner circle” worden. De prijs heeft pas nut als de buitenwereld ziet dat de bouw werkt aan innovaties waar iedereen van profiteert. ”Bij wegwerkzaamheden was de eerste reactie van veel mensen altijd: sta ik weer in de file! Onlangs is in één weekend een tunnel onder de A13 gelegd. Die snelheid van werken zal het publiek niet zijn ontgaan. De Bouwpluim zet een uitzonderlijk geslaagd project in het licht. Zo stimuleer je dat andere opdrachtgevers ook hun opdrachtnemers kietelen om nieuwe wegen te zoeken.”

Reageer op dit artikel