nieuws

Bouwfonds: Woningprijs blijft stijgen

bouwbreed

Hoevelaken – Bouwfonds verwacht dat in Nederland ondanks de kredietcrisis de prijzen van woningen verder zullen stijgen. Voor 2010 en 2011 ligt volgens de onderzoekers van de ontwikkelaar een lichte groei in het verschiet.

Voor Bouwfonds is duidelijk dat de Nederlandse woningmarkt niet onderuit gaat op een wijze zoals in de Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het geval is. De aftrek van de hypotheekrente, het tekort aan woningen en de te verwachten lage bouwproductie fungeren als demper van de crisis.
“De woningmarkt in ons land kenmerkt zich als stabiel”, meldt Bouwfonds Asset Management Research 0x26 Strategy. “Onze visie is dat de prijsstijging van Nederlandse woningen de komende twee jaren beneden de inflatie ligt maar boven de 0 procent”. De onderzoekers rekenen voor 2008 op een prijsstijging van 2 procent. Wel zullen de woningen van een half miljoen euro en duurder, zwaarder door de kredietcrisis geraakt worden dan onderkomens uit het goedkopere segment.
Voor de beleggingsmarkt voor woonportefeuilles neemt Bouwfonds aan dat de huidige moeizame en bovendien duurdere financiering effecten zullen hebben op de prijsvorming. De vraag is gering. Alleen waar een noodzaak is te verkopen, komt volume op de markt. Op de korte termijn ontstaat daardoor een neergaand effect op de prijzen van de woningportefeuilles.

Stabilisatie

Bouwfonds constateert dat in het derde kwartaal geen daling maar een stabilisatie van de woningprijs heeft plaatsgevonden. Wie uitgaat van de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (-0,3 procent) slaat volgens de onderzoekers de plank mis omdat de NVM slechts 70 procent van de markt in kaart brengt. ABF Valuation bekijkt de gehele markt en meldt in het derde kwartaal ten opzichte van de vorige periode een stijging van de prijzen met 1,3 procent. De prijs van appartementen (plus 1,9 procent) nam iets meer toe dan hetgeen voor eengezinswoningen (1,2 procent) werd betaald.

Reageer op dit artikel