nieuws

Bouw maakt onvoldoende gebruik van automatisering

bouwbreed Premium

De bouwsector gebruikt het excuus van ‘eenmalige projecten’ om ict-toepassingen buiten de deur te houden. Daarmee laat de sector rendement liggen, is de conclusie van PSIBouw.

Individuele bedrijven doen al dappere pogingen om te innoveren, maar het kennisnetwerk constateert dat alleen sectorbreed systeemsprongen kunnen worden gemaakt. Daarbij maakt de sector onvoldoende gebruik van de mogelijkheden van ict. Toch is er een groeiend besef dat automatisering een onmisbare rol speelt bij assetmanagement als het gaat om informatie-uitwisseling en risicobeheersing. Computersystemen kunnen ook een grote rol spelen bij het vastleggen van intellectueel eigendom. Daarnaast is het mogelijk om aanbestedingen transparanter te laten verlopen, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van Tenderned.
Databases zijn tot op heden slecht georganiseerd. Dat ontpopt zich tot omvangrijk probleem als opdrachtgevers onderhoud willen overdragen aan marktpartijen. Voorbeelden daarvan zijn het Kosmosproject (wegwerken van achterstallig onderhoud bij kunstwerken) en het dbfm-project N31.
Vergrijzing, transparantie en globalisering zijn andere megatrends waar de bouw niet omheen kan, schetst PSIBouw-adviseur Willem Verbaan, oud topman van Dura Vermeer. Hij heeft tien ontwikkelingen op een rij gezet en gaat daarbij ook in op de huidige kredietcrisis die ook een gevoelige sector als de bouw treft.
Door de instortende grondstofmarkt ligt deflatie op de loer en overheden zullen nog vaker moeten ingrijpen. Onzekerheid troef voor bedrijven, maar ook kans op nieuwe grote projecten van het Rijk en een nieuwe marktordening. De sector worstelt na de bouwfraudeaffaire met een negatief imago en dito zelfbeeld.
PSIBouw signaleert dat het hoog tijd is om in te spelen op de veranderende wereld en een kanteling te forceren: “Nieuwe concepten bedenken, integraal ontwikkelen en opereren en de kunst van het verbinden en risico’s nemen zijn bouwers niet vreemd.”

Reageer op dit artikel