nieuws

Beveiliging zaak van bouwbedrijven

bouwbreed

Radicale actiegroepen richten steeds vaker hun pijlen op de bouw. Wie betrokken is bij de bouw van detentiecentrum Zestienhoven krijgt te maken met bekladde gevels, ingeslagen ruiten en fysieke bedreigingen.

De actiegroepen richten zich vooral op projecten waarbij asielzoekers zijn betrokken en lieten eerder van zich horen bij de uitbreiding van de gevangenis in Alphen aan de Rijn. Toen werd bij Van Wijnen een ruit ingeslagen en een verfbom naar binnen gegooid. Ook was er protest bij de bouw van twee drijvende detentieplatforms in Zaandam. Vijftig actievoerders bezetten toen de bouwplaats van Ursem Bouwgroep. In Zeist werden de huizen van gemeenteraadsleden beklad in een poging de uitbreiding van het detentiecentrum aldaar te blokkeren.
De Dienst Justitiële Inrichtingen hult zich in stilzwijgen en wil niet bevestigen in hoeverre mensen persoonsbescherming krijgen en welke extra maatregelen rond de bouw zijn getroffen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding gaat het in principe om lokale aangelegenheden. “Elke burger is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. De werkgever is verantwoordelijk als iemand wordt bedreigd vanuit zijn functie. Een kwestie van aangifte doen bij de lokale politie. We komen niet in actie als ergens een steen door een ruit gaat”, reageert Judith Sluiter van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Omstreden

Ze wijst op de eigen verantwoordelijkheid van bouwers als zij overwegen in te schrijven voor omstreden bouwprojecten. Volgend jaar is de aanbesteding van het Justitieel Complex Schiphol in de planning. De pps-opdracht zal mogelijk nog meer sentiment losmaken vanwege de Schipholbrand.
“Een betrekkelijk nieuw fenomeen in de bouw, maar dierenactivisten zijn al een jaar of tien actief”, schetst Dé van de Riet, namens Bouwend Nederland. “Eigenlijk is de bouw geen partij en zijn de acties bedoeld voor de eindgebruiker, maar bouwers hebben er wel last van.” Een adviserende rol ziet Bouwend Nederland niet voor zichzelf weggelegd en vindt dat bouwers hun eigen afweging moeten maken.

Reageer op dit artikel