nieuws

BAM schrapt banen bij dochter AM

bouwbreed Premium

BAM grijpt in vanwege fors teruglopende woningverkopen. Bij ontwikkeldochter AM worden bijna zestig banen geschrapt.

Joost Zwaga
Dat heeft topman Joop van Oosten gisteren bekendgemaakt in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal.
BAM verwacht dit jaar in Nederland ongeveer 3400 koopwoningen te verkopen. Dat zijn er bijna 2000 minder dan vorig jaar. Bij een gemiddelde verkoopprijs van 250.000 euro komt dat neer op een omzetverlies van een half miljard euro.
Hoewel de terugval deels kan worden opgevangen door de ontwikkeling van meer huurwoningen en de verkoop van woningen aan beleggers, ziet BAM zich toch genoodzaakt maatregelen te treffen. Zo zal het personeelsbestand van projectontwikkelaar AM met 15 procent worden teruggebracht.
“Onder degenen die weg moeten, zitten flexwerkers en jaarcontractanten, maar ook medewerkers met een vast contract”, aldus Van Oosten. In Engeland sluit het concern enkele regiokantoren van zijn vastgoedbedrijf. Aanleiding vormt het verlies van het Britse vastgoedbedrijf, dat over de eerste negen maanden is uitgekomen op 8 miljoen euro.

Vertraging

De krimp in woningverkopen is het gevolg van het sterk gedaalde consumentenvertrouwen en de terughoudendheid van banken bij het verstrekken van hypotheken. Volgens Van Oosten zorgen daarnaast budgetproblemen bij opdrachtgevers en vergunningsprocedures nog steeds voor vertraging van projecten.
De bestuursvoorzitter van BAM verwacht dat de dip op de Nederlandse woningmarkt niet lang zal duren. Daarvoor is het structurele tekort aan woningen in ons land volgens hem te groot. BAM heeft daarom besloten AM volledig in te lijven. De bouwer bezat al 51 procent en neemt per 1 februari volgend jaar het resterende deel, dat in handen is van onder meer ING, over. BAM legt daar 49 miljoen euro voor neer.
>economie 6

Reageer op dit artikel