nieuws

Alternatief bindmiddel voor beton breekt door

bouwbreed Premium

ASCEM uit Beek heeft alkalisch te activeren slakkencement doorontwikkeld en voorbereid voor industriële productie.

De TU Eindhoven hield afgelopen week een symposium over deze doorbraak met als motto ‘het cement van de toekomst is binnen handbereik’.
Op het symposium kwamen de gunstige eigenschappen van alkalisch te activeren slakkencement (‘alkali slag cement’, ASC) uitgebreid aan de orde. ASC is een alternatief bindmiddel voor beton, dat het milieu minder belast dan portlandcement of hoogovencement. De productie vraagt minder energie en gaat gepaard met een lagere uitstoot van CO2. Bovendien is ASC gebaseerd op vliegas, een afvalproduct van onder meer kolencentrales.
Bij de verharding van alkalisch te activeren slakkencement komt aanzienlijk minder warmte vrij dan bij de hydratatie van portlandcement of hoogovencement. Beton met ASC heeft over het algemeen een langere levensduur dan ander beton, omdat het dichter is van structuur en beter tegen chemicaliën bestand is.

Grote besparing

Nieuw is alkalisch te activeren slakkencement overigens niet. Wetenschappelijk is veel bekend over het alternatief voor portlandcement en hoogovencement. In zijn intreerede in 1988 wees E. Niël, hoogleraar steenachtige materialen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven, op de mogelijkheid om vliegas van kolenverbranding samen met kalk tot slak te smelten, vervolgens te malen en ten slotte alkalisch te activeren. Hij vond toen al dat het cement uitstekend zou passen bij de doelstellingen voor het milieu en de bouwstoffen. Volgens hem ging het om een besparing van 20 procent energie en 60 procent kalksteen ten opzichte van de productie van portlandcement.
Beton met ASC kan een hoge druksterkte bereiken, bijvoorbeeld 77 N/mm2na 28 dagen, oplopend tot 106 N/mm2na 360 dagen. Ook dat kan aantrekkelijk zijn voor producenten van betonproducten en betonmortels.
ASCEM is een projectbureau van de BTE Groep, die het symposium samen met de Technische Universiteit Eindhoven organiseerde. BTE (Bouw Toeleveringsindustrie Europa) omvat een aantal producenten in Nederland en Stelcon in Duitsland. BTE Groep heeft onder meer als doel de milieuregels in acht te nemen en gebruik te maken van synergetische effecten. De doorontwikkeling en voorbereiding van alkalisch te activeren slakkencement is daarvan een voorbeeld. Het wachten is nu op de eerste betonproducten op basis van het alternatieve cement.

Reageer op dit artikel