nieuws

Akkoord over woningbouw IJ-oever

bouwbreed

Gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en bedrijven in het Westelijk Havengebied hebben na jarenlange juridische strijd een akkoord gesloten over de bouw van woningen langs het IJ.

Het bedrijfsleven gaat akkoord met de bouw van ruim duizend woningen aan de Houthavens. Ook steunen zij in principe de komst van duizenden woningen op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord.
Afgesproken is, zo verklaart een woordvoerder van de gemeente, dat woningbouw niet ten koste gaat van de bestaande milieuruimte voor de havenbedrijven Cargill/Igma, Amfert en Eggerding. Daarover worden afspraken gemaakt met ontwikkelaars en toekomstige bewoners.
Amsterdam stelt negen miljoen euro beschikbaar voor innovatieve milieumaatregelen, waardoor de overlast afneemt. Ook zal de gemeente de komende vijftien jaar geen nieuwe woningbouwplannen presenteren die de bedrijven aan de Coenhaven en Vlothaven kunnen belemmeren.
Als op de lange termijn wel verdere woningbouw nodig is, dan probeert de gemeente voor de betrokken bedrijven alternatieve locaties te vinden. Mogelijke verplaatsing van bedrijven is een opsteker voor GroenLinks-wethouder Van Poelgeest. Zijn partij koestert al lange tijd de wens milieuhinderlijke bedrijven te verplaatsen om zo de weg vrij te maken voor meer binnenstedelijke woningbouw.

Reageer op dit artikel