nieuws

‘Aannemersfederatie volwassen partner’

bouwbreed Premium

De Aannemersfederatie Nederland heeft in haar korte bestaan een plaats veroverd in het maatschappelijk middenveld. Alleen Bouwend Nederland werkt nog steeds tegen.

Van onze redactie economie
Bestuurslid Gijs Buis verbaast zich hogelijk over de starre houding van Bouwend Nederland. “Bij iedereen zijn we gesprekspartner, het ministerie van Economische Zaken en de vakbonden. Bij Bouwend Nederland zijn we na twee keer uitstellen een keer binnen geweest”, vertelt Buis, die alleen dat al ziet als legitimatie voor de claim om als federatie aan de cao-tafel te mogen zitten.
Als dat voor het begin van de cao-onderhandelingen nog niet geregeld is, dan dreigt de federatie af te haken bij de cao. “Als we niet als volwaardige partner betrokken zijn bij de cao, dan hebben we de mogelijkheid om het algemeen verbindend verklaren aan te vechten. Dat zou slecht zijn voor de bouw en is ook niet onze inzet”, aldus de federatiebestuurder.
Hij hoopt nog steeds dat de federatie-eis in der minne geregeld kan worden. “Bij onze lidverenigingen zitten gespecialiseerde dochters van de grote bouwbedrijven als BAM en Ballast Nedam. Die wetenschap geeft wellicht wat druk”, veronderstelt hij.
Buis vindt ook dat de federatie de werkgeversdelegatie kan versterken. Dit geldt temeer omdat de bedrijven die hij vertegenwoordigt, juist de arbeidsintensieve bedrijven zijn met hoge loonsommen. Voor die bedrijven is een gematigde loonontwikkeling uiterst belangrijk. In de huidige economische malaise vindt hij 3,5 procent, zoals de bonden eisen, te hoog.
Het is niet voor het eerst dat Bouwend Nederland probeert de Aannemersfederatie een hak te zetten. Zo wordt de federatie geweerd uit diverse besturen van paritaire organisaties en wilde Bouwend Nederland niet dat de federatie zich zou vestigen in Harderwijk waar wel onder meer de funderingsaannemers en Fundeon zitten. Liever verhuurde de bouworganisatie een leegstaand pand op het terrein van gww-opleider SBW, inmiddels Fundeon, aan Ambulance Nederland.

Reageer op dit artikel