nieuws

Aanbesteding Brits wegeninfosysteem langdurige zaak

bouwbreed Premium

De aanbesteding van een informatie- en telecomsysteem langs de Britse snelwegen heeft in totaal vijf jaar geduurd. De Highway Agency dacht oorspronkelijk de opdrachtverstrekking in 21 maanden af te kunnen ronden.

De procedurekosten kwamen mede door die lange vertraging uit rond de 17,5 miljoen euro, vijf keer hoger dan gepland.
Dat meldt de Britse Kamercommissie voor de openbare uitgaven in een kritisch rapport over het pfi-contract voor de National Road Telecommunications Services. De ruim tien jaar lopende opdracht ging uiteindelijk voor 620 miljoen euro naar GeneSys Telecommunications Ltd, een consortium onder leiding van het Amerikaanse Fluor. Dat bleef als enige kandidaat over nadat een reeks andere kandidaten zich tijdens de langdurige procedure hadden teruggetrokken. De opdracht omvatte het leggen van kabels langs duizenden kilometers motorweg, installatie van meer dan 150 transmissie-posten, plaatsen van informatieborden en camera’s en het aansluiten van dat netwerk op politieposten en de Highway Agency zelf.

Valse start

De kamercommissie, die vaker kritisch is over ppp- en vergelijkbare contracten, heeft geen goed woord over voor de procedure. “Na een valse start, nadat verschillende goede bieders hun belangstelling hadden verloren en na het vroegtijdig vertrek van twee bedrijven die al op de short-list stonden, hadden uiteindelijk nog maar twee bieders belangstelling voor het project. Een daarvan zat consequent veel hoger dan de andere en besloot, daartoe aangezet door de Highway Angecy, ook op te geven.” Het ging in dat laatste geval om een groep rond Serco, een bedrijf dat in Groot-Brittannië vaak samenwerkt met de internationale tak van de NS. “De Agency heeft nooit een duidelijk idee gehad over de tijd en kosten die de procedure zou vergen. In elke nieuwe voorspelling waren budget en tijdschema opnieuw optimistisch, soms zelfs veel te optimistisch. Bovendien had de Agency geen enkele controle over de kosten van de adviseurs”, luidt de conclusie van de commissie uit het Britse Lagerhuis.

Reageer op dit artikel