nieuws

Zorgen bij aftrap project Grensmaas

bouwbreed Premium

Het is echt over en sluiten met de grindwinning in Limburg na afsluiting van het project Grensmaas. Deze waarschuwing sprak gouverneur Leon Frissen van Limburg vrijdag uit aan het adres van staatssecretaris Huizinga (water). Frissen sprak bij de officiële aftrap van het project Grensmaas, dat de komende vijftien jaar het gebied rond de zuidelijke Maas verandert in een grote bouwput.

Het project Grensmaas is budgettair neutraal. Met de 53 miljoen ton grind die het Consortium Grensmaas uit het gebied haalt, moeten beveiliging tegen hoog water en nieuwe natuur worden betaald. Frissen wees er nogmaals op dat het Rijk geen cent meebetaalt. “U komt er goedkoop vanaf, excellentie”, hield Frissen Huizinga voor. “U zit voor nog geen dubbeltje op de eerste rang.” Frissen verwees in dit verband naar de komende Deltawet en vroeg alvast om 200 miljoen euro voor het project Zandmaas ten noorden van Roermond. In tegenstelling tot de Grensmaas is hier geen grind te halen, en moet er dus geld bij voor de beveiliging tegen overstromingen. Huizinga deed echter geen enkele toezegging.

Grindwinning

Ook hield ze een slag om de arm waar het gaat om grindwinning. De vrees bestaat dat het Deltaplan van de commissie-Veerman aanleiding geeft tot extra werken, die dan opnieuw uit ontgrindingen betaald kunnen worden. Desgevraagd zei Huizinga hierover tegen Cobouw: “Afspraken over de grindwinning zijn gemaakt in de vroegere situatie. Voor de toekomst kunnen hele andere situaties gelden.”
Nu al staat vast dat het project Grensmaas na beëindiging onvoldoende bescherming biedt door de klimaatveranderingen en het hogere water. “Maar de Grensmaas moet doorgaan, we moeten aanpakken en niet eerst wachten op betere plannen”, zei Huizinga. Zij wees op de nieuwe Deltawet die in het voorjaar wordt ingediend. “Daarin zou geregeld moeten worden dat er een doorpakkingsmacht komt om procedures te versnellen”, zei Huizinga.
Het project Grensmaas strekt zich uit over twaalf locaties in Limburg. De aftrap gisteren vond bij een groot gat plaats, van 250 bij 500 meter, omgeven door kofferdammen. Daar wordt een nieuwe haven aan het Julianakanaal gebouwd voor de verwerking en afvoer van grind.
Als het project in 2017 klaar is, zijn de inwoners van het gebied vijf maal beter beschermd tegen overstromingen. Nu is dat risico eens in de vijftig jaar, dat wordt eens in de 250 jaar.

Reageer op dit artikel