nieuws

Zendmast wekt zelf energie op voor belnetwerk

bouwbreed Premium

Een zendmast voor mobiele telefonie die zelf met een windturbine de energie opwekt om het netwerk te onderhouden. Dat staat de Zweedse telecomspecialist Ericsson voor ogen bij de ontwikkeling van de Wind Powered Tower Tube.

De zendmast met windturbine is een variant op de Tower Tube, een nieuw type zendmast dat Ericsson eerder ontwikkelde. Een buis uit betonnen modules die tot 40 meter hoog kan reiken met een diameter van 5 meter. Antennes en andere apparatuur zijn weggewerkt in deze kolom. De fabrikant zegt zo goedkoper uit te zijn. Omdat alles achter beton zit hoeven de installaties niet verpakt in een weersbestendige en dus duurdere behuizing. Door de lagere kosten wordt het volgens Ericsson goedkoper om ook in dunner bevolkte gebieden een zendmast te plaatsen.
Als de verwachtingen uitkomen hoopt de Zweedse telecomspecialist over een jaar of wat een handelsuitvoering te kunnen bieden van zijn Wind Powered Tower Tube. Het bedrijf werkt daarvoor samen met Vertical Wind. Deze bouwer van verticale windturbines zet de ervaringen van een studiegroep aan de universiteit van Uppsala op een zakelijke basis voort. De windturbine telt vier bladen van 5 meter lang die evenwijdig aan de toren lopen. De verticale rotorbladen maken volgens Ericsson weinig lawaai en verminderen daarmee in de visie van de fabrikant de belasting van de zendtoren op de omgeving.
Een prototype moet de telecomspecialist leren of de bestaande uitvoering van de Tower Tube de krachten van de windturbine weerstaan en of de turbine in deze combinatie genoeg energie genereert om de installaties in bedrijf te houden. Vooralsnog gaat Ericsson ervan uit dat de verticale windturbine voldoende elektriciteit opwekt; vergeleken met de traditionele zendmasten verbruiken de installaties in de verbeterde variant zo’n 40 procent minder elektriciteit. De opgewekte energie laadt ook de accu’s die de zenders tijdens windstille dagen in bedrijf houden.

Zelfvoorzienend

De windturbine is één van de technieken waarmee de fabrikant zijn zendmasten zelfvoorzienend en energiezuinig wil maken. Dat kan ook met zonnecellen en met dieselgeneratoren die biodiesel verstoken. Ericsson probeerde die technieken eerder uit, ook weer in combinatie met accu’s. Om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken schakelen de installaties zichzelf in de waakstand zodra de zenders geen telefoonverkeer doorgeven. Ook het milieu profiteert van de Tower Tube met windturbine. Deels omdat de mast zelf energie opwekt en deels door het materiaal van de toren. Een 40 meter hoge mast bestaat uit 19 kubieke meter beton.

Betonfabrikant

Over het geheel genomen schaadt die het milieu ruim 30 procent minder dan een vergelijkbare stalen zendmast. Ericsson denkt in de buurt van een locatie altijd wel een betonfabrikant te vinden die de segmenten maakt zodat die geen grote afstanden hoeven af te leggen.
De toren hoeft niet perse recht toe recht aan te zijn; de uiteindelijke vorm hangt af van de vorm van de segmenten. En afhankelijk van de eventuele beschildering valt de mast meer of minder op in het landschap.

Reageer op dit artikel