nieuws

Wiki-boom ondersteunt gezamenlijk ontwerpen

bouwbreed Premium

Twee architecten hebben samen met ict’ers een methode ontwikkeld voor gezamenlijk architectonisch ontwerpen door een grote groep mensen. Centraal staat een ‘wiki-boom’, waaraan iedereen die deel uitmaakt van de groep kan bijdragen.

Naarmate het architectonische ontwerp vordert, kleuren vroegere bijdragen bruin of rood en vallen af. Bijdragen waaraan verder wordt gewerkt kleuren groen. Uiteindelijk blijft een ontwerp over waaraan iedereen heeft gewerkt en dat in een gestructureerd proces tot stand is gekomen. De twee architecten, Ryan Schultz uit Chicago en Jon Brouchoud uit Milwaukee, gebruiken de virtuele wereld van Second Life voor de uitwerking van hun idee. Zij hebben een groep met de naam Studio Wikitecture opgericht, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Samen ontwikkelen zij binnen Second Life 3D-modellen, die aan de ‘wiki-tree’ worden gehangen en elk moment kunnen worden opgeroepen. De leden lopen met hun ‘avatars’ door de 3D-modellen en bespreken de uitwerking van het ontwerp.
Studio Wikitecture heeft met zijn derde project een prijs gewonnen in een prijsvraag van het Open Architecture Network. Het betrof een gebouw voor medische hulp voor een gemeenschap in het westen van Nepal.
Meer dan vijfhonderd architecten hadden een ontwerp ingestuurd. De groep van Studio Wikitecture bestond uit zo’n veertig leden, waarvan de meesten geen ervaring hadden met architectonisch ontwerpen, maar bijvoorbeeld wel lokale kennis konden inbrengen over medische hulp en het leven in Nepal. Zij wisten dat trappen volgens de Nepalezen altijd een even aantal treden moeten hebben en welke grondstoffen en bouwproducten in het land voorhanden zijn. Aan alle onderdelen van het ontwerp werden gegevens toegevoegd over materialen en constructie.

Website

Ryan Schultz is een architect die vaak in Second Life is te vinden onder de naam Theory Shaw. Jon Brouchoud (Keystone Bouchard in Second Life) is een architect die zich heeft gespecialiseerd in virtueel ontwerpen. Hij werkte als ontwerper samen met Habitat for Humanity, de Texas School for Architecture. Autodesk, Sun Microsystems en het USAmerikaanse House of Representatives. Hij ontwierp het ‘nutrihouse’, een ‘cradle to cradle’-woning die is uitgekozen voor uitvoering in werkelijkheid. Al zijn ontwerpen beginnen met een model in een virtuele wereld zoals Second Life. Bij Studio Wikitecture hoort een website, waar leden kunnen inloggen. Iedereen die gebruik wil maken van de ‘wiki-tree’ voor het virtueel ontwerpen van een project, kan lid worden van de groep.

Reageer op dit artikel