nieuws

Werkstraf in plaats van celstraf voor sjoemelende aannemer

bouwbreed Premium

Een 42-jarige aannemer zonder vaste woon- of verblijfplaats is gisteren door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Twee weken geleden werd tien maanden cel tegen de man geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Over een ontnemingsvordering van ruim 83.000 euro wordt later beslist.
De aannemer dupeerde ondernemers uit Andijk, Assen, Hulshorst en Nijkerkerveen, die hem in de periode december 2004 tot april 2006 inschakelden om een hal te bouwen.
In alle vier gevallen kwam er echter geen hal en was de aannemer na de ontvangst van de eerste aanbetalingen in geen velden of wegen meer te bekennen.
Dit leidde tot financiële, maar ook mentale problemen bij de ondernemers, die met de brokken bleven zitten.
De rechtbank rekent het de man enerzijds zwaar aan dat hij zich op leugenachtige wijze voordeed als bonafide ondernemer en aannemingsovereenkomsten afsloot terwijl hij wist dat hij ze niet zou nakomen. Hij maakte misbruik van het in hem gestelde vertrouwen.
Anderzijds is wel duidelijk geworden dat het geen ordinaire oplichting betreft met zelfverrijking als doel. Hij gebruikte het geld om zijn noodlijdende bedrijf draaiende te kunnen houden. Reden voor de rechters om de man niet meteen de cel in te sturen.

Reageer op dit artikel