nieuws

Voorzitter Aedes vindt het welletjes

bouwbreed

Willem van Leeuwen stapt op als voorzitter van corporatiekoepel Aedes. Na tien jaar maakt hij plaats voor noodzakelijke vernieuwing.

Dat heeft hij vrijdag 3 oktober bekend gemaakt tijdens een vergadering met de raad van commissarissen en de ledenraad van Aedes. Onderwerp van gesprek waren de conclusies die de raad van commissarissen op basis van het evaluatierapport van de commissie Noordanus had getrokken.
De commissarissen hadden om het onderzoek gevraagd. Aanleiding was de rol die Aedes had gespeeld in de totstandkoming van de Vogelaar-heffing en de vennootschapsbelasting. Veel corporaties vonden dat hun belangen onvoldoende werden vertegenwoordigd. Een aantal corporaties besloot het lidmaatschap op te zeggen.
Mede op basis van het evaluatierapport trok de raad van commissarissen een aantal conclusies over zowel de structuur van de vereniging als de cultuur binnen de brancheorganisatie. De voorzitterspost moet plaatsmaken voor een dagelijks bestuur. Ook moet er een algemeen bestuur komen. Kortom: Aedes moet dringend vernieuwd worden.
Van Leeuwen trok zijn conclusies. Het echte vertrek vindt begin 2009 plaats, als de nieuwe verenigingsstructuur op poten staat. Van Leeuwen: “De nieuwe structuur sluit aan bij mijn visie over hoe Aedes het best haar werk kan doen. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik, na tien jaar aan Aedes verbonden te zijn geweest als voorzitter, in die nieuwe structuur de kar moet blijven trekken. Die vraag beantwoord ik met ‘nee’. Het is tijd voor een nieuw voorzitterschap. Daar is de vereniging het best mee gediend.”
Het corporatiebestel is onzeker. Woningcorporatie De Veste en woonstichting Den Helder willen eruit stappen. Van Leeuwen begreep de corporaties, maar noemde het eerder ook een “non-issue”.

Reageer op dit artikel