nieuws

Vocht te lijf met elektrische impuls

bouwbreed Premium

Optrekkend vocht terug de grond in sturen met elektrische impulsen; het lijkt een techniek uit de catalogus van het vroegere Tell Sell. Bedi Vochttechniek uit Schimmert biedt het aan onder de merknaam Ecodry.

Ecodry genereert een elektromagnetische impuls met een frequentie van 100 Hertz die de clustering van watermoleculen tijdelijk verstoort en de polen omdraait. Vocht trekt daardoor niet langer meer op maar kruipt weer terug in de grond. Bedi constateerde dat tijdens de proeven die het bedrijf in de afgelopen anderhalf jaar nam in vijftien monumentale gebouwen in Limburg.
Deze ervaring leerde Rob Luijten van Bedi ook dat deze ‘elektro-cybernetische’ techniek niet de remedie is voor alle vochtoverlast. “De methode werkt alleen om optrekkend vocht te keren maar niet voor het terugdringen van doorslaand vocht.” De reden dat Bedi altijd zelf de locatie onderzoekt en met de bevindingen een advies maakt. “We verkopen niet alleen een kastje.”
De elektromagnetische pulsen trekken een straal van zo’n 12 meter rond de Ecodry. Buiten een snoer met stekker voor in het stopcontact kan het toestel zonder verdere aansluitingen toe. Het zout in het optrekkende vocht fungeert feitelijk als geleider voor de impulsen. Luijten: “Muren blijven droog zolang het apparaat aan staat. Gaat het uit dan komt het vocht na verloop van tijd weer terug.”
Bedi garandeert dat de Ecodry een muur door en door droog maakt; afhankelijk van de dikte duurt dat één tot drie jaar. Daar blijft dan wel het zout op achter dat met het vocht mee kwam. Jaarlijks neemt het toestel voor 10 euro aan stroom op. De Ecodry zelf kost 4000 euro.

Reageer op dit artikel