nieuws

Vijf regels voor de bouw om kredietcrisis te overleven

bouwbreed Premium

De kredietcrisis raakt vooral de financiële instellingen. En onvermijdelijk ook de bedrijven in de bouwsector, van projectontwikkelaar, architect, bouwonderneming, installateur tot afbouwbedrijf. Piet Oskam geeft aan hoe de crisis te overleven.

Het overrompelende tempo van de huidige crisis stelt hoge eisen aan de wendbaarheid van ondernemingen. Als omstandigheden drastisch veranderen, vergt dat een snelle aanpassing aan de gewijzigde omstandigheden. Er zijn goede mogelijkheden om mindere omstandigheden om te zetten in gouden kansen.
Bedrijven in de bouwkolom, die werk hebben gemaakt van innovatie en integratie, zullen daarvan in de komende tijd volop de vruchten plukken. Zij kunnen zich optrekken aan de gelegde relaties met bouwpartners, die een stootje kunnen verduren. Als je als bouwer in goede tijden alleen maar het eigen bedrijfsbelang op het oog hebt gehad, zul je het ook in mindere tijden zelf moeten uitzoeken.
Als je tijdig aan de slag bent gegaan met vernieuwing van het bouwproces en het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden, zul je daarvan in moeilijke omstandigheden de vruchten plukken. Samenwerking loont in hoogconjunctuur en biedt de vereiste rugdekking in laagconjunctuur. ‘Samen sterk’ geldt vooral in situaties, waarin het er op aan komt. Als je in een zonnige tijd met elkaar goed hebt samengewerkt, kun je dat ook in een tijd waarin het wolkendek zich dichttrekt.
Bij het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) is intensief nagedacht over strategische oplossingen, waarvan alle marktpartijen in de gehele bouwkolom in een recessie volop kunnen profiteren. Exclusief voor de deelnemers en relaties van het CIB worden de gouden tips voor bouwen in crisistijd hieronder vermeld.
Vijf Gouden CIB-regels voor als het tegen zit:
Strategische samenwerking met bouwpartners leidt tot lagere bouwkosten.
Leren van gemaakte fouten heeft betere resultaten tot gevolg.
Koesteren van relaties brengt win-win situaties dichterbij.
Innovatie van het bouwproces brengt onverwachte kostenreducties tot stand.
Een duurzaam concept maakt van uw bedrijf een herkenbare aanbieder van veelgevraagde oplossingen.

Reageer op dit artikel