nieuws

Veel vraagtekens bij past performance

bouwbreed Premium

Toepassing van prestaties uit het verleden, past performance, is nog niet zo eenvoudig. Dit bleek uit een discussie bij Regieraad en PSIBouw.

Rijkswaterstaat Oost is druk bezig met een pilot voor het gebruik van past performance bij de selectie van aannemers. De dienst heeft de nodige meetpunten geformuleerd en een externe deskundige laten kijken naar referentieprojecten. Van de oorspronkelijke acht gegadigden bleven er uiteindelijk drie over.
Een van de punten waar het projectteam van Rijkswaterstaat tegenaan liep, was dat de vragenlijst op basis waarvan de past performance werd gemeten, gebaseerd was op het RAW-bestek. “Het ging hier om een turn key-project. De Pianoo-systematiek moet wat dat betreft gefinetuned worden zodat ook gemeten kan worden bij D0x26C- en turnkeycontracten, vertelde contractmanager Mark Eichner van Rijkswaterstaat Oost.

Vraagtekens

Uit de zaal kwamen vervolgens de nodige vragen en opmerkingen waaruit duidelijk bleek dat de nodige vraagtekens gezet kunnen worden bij de toepassing van de systematiek. Wat bijvoorbeeld te doen met referentieprojecten die in combinatie zijn gemaakt. Welke partij heeft dan wat gedaan.
Ook leefde de vraag hoe nieuwkomers behandeld gaan worden. “Als die niet in de database zitten, hoe kunnen die dan nog meedoen”, was een vraag. Daar wordt nog naar gekeken, was het simpele antwoord.

Denemarken

De vraag is verder in hoeverre het systeem past in de Europese aanbestedingsregels. Volgens Rijkswaterstaat mag het gebruikt worden bij de selectie, maar niet bij de gunning. Voorzitter Wim Bakens was het daar weer niet mee eens. Hij wees op Denemarken waar al langer met dit bijltje gehakt wordt. “De Denen hebben met ‘Brussel’ overlegd en daar is uitgekomen dat het of bij de selectie of bij de gunning mag worden toegepast, maar niet allebei”, wist hij.
Een ander punt is dat de uitkomst van de meting van past performance afhankelijk is van de selectie van de projecten. Uit de database van Rijkswaterstaat blijken er verschillen te zijn tussen bedrijven.
Maar ook binnen bedrijven tussen de verschillende projecten. Volgens Bakens toont dat aan dat metingen over langere tijd moeten plaatsvinden waardoor slechte en goede projecten gemixt worden en extremen minder invloed hebben op de uiteindelijke meting.

Reageer op dit artikel