nieuws

Van Gelder’s bezem veegt van bovenaf

bouwbreed Premium

Heijmans-baas Rob van Gelder hanteert de bezem van boven naar beneden. Het resultaat: drie directeuren die het veld ruimen.

Heijmans-baas Rob van Gelder hanteert de bezem van boven naar beneden. Het resultaat: drie directeuren die het veld ruimen.
De directievoorzitter van de divisie Infra Paul Overakker, zijn collega van de divisie Bouw Ton Vaags en directeur Rob Gradus van Heijmans Bouw zijn vanaf vandaag ‘teruggetreden’ laat Heijmans weten. Al eerder werd bekend dat oud-Strukton topman Gerrit Witzel de Nederlandse infra-activiteiten gaat leiden. Ton Hillen wordt verantwoordelijk voor Vastgoed en Woningbouw en Bert van der Els van Burgers Ergon neemt Utiliteitsbouw en Installatietechniek onder zijn hoede. Deze twee worden tevens niet-statutair lid van de Concerndirectie.
De herstructurering past in het beeld dat Van Gelder bij de presentatie van de halfjaarcijfers schetste. Hij zei toen dat in de afgelopen zeven vette jaren Heijmans gegroeid is met een navenante groei van het aantal stafmedewerkers en directies. Om de organisatie weer ‘fit for purpose’ te krijgen, lag het derhalve voor de hand om juist daar te snijden.
Daar komt bij dat Heijmans in zijn aanbestedingsbeleid te grote risico’s heeft genomen tegen te lage inschrijvingsprijzen. Daardoor zijn in eerste instantie projecten van de divisie Bouw en later ook bij Infra gaan bloeden met rode cijfers als gevolg.
Van Gelder gaat zich dan ook volledig richten op marge in plaats van omzet, risicobeheersing en verbetering van het kapitaalbeslag van zowel het bedrijf als van projecten. Op die manier moet het bedrijf op termijn weer een gezonde groei gaan laten zien en het beschaamde vertrouwen bij de beleggers weer herstellen.

Reageer op dit artikel