nieuws

Twintig miljoen voor een ‘mooier Nederland’

bouwbreed Premium

Minister Cramer (ruimte) trekt 20 miljoen euro uit voor zoals ze dat zelf noemt “inspirerende en vernieuwende projecten en plannen die Nederland mooier maken”. Het geld wordt per drie inschrijfrondes vrijgemaakt via het Innovatieprogramma Mooi Nederland.

Cramer wil het geld gebruiken als stimulans voor zuinig ruimtegebruik, om de verrommeling tegen te gaan en te zorgen voor een betere ruimtelijke kwaliteit. “Denk bijvoorbeeld aan de aanwijzing van Nationale Snelwegpanorama’s of aan het opknappen van verouderde bedrijventerreinen”, zo zei ze tijdens een debat bij het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. “Ik zoek inspirerende plannen en projecten met een voorbeeldwerking voor anderen. Of het nu gaat om zuinig ruimtegebruik, duurzaamheid of het tegengaan van verrommeling.”
Het te vergeven geld wordt verdeeld over verschillende thema’s waarvoor twee tenders worden uitgeschreven: groene zones met betekenis voor de stad, kunst en (landschaps-)architectuur en duurzame en goed in het landschap ingepaste bedrijventerreinen.
Elke tender valt uiteen in twee categorieën: ‘plannen en ideeën’ en ‘uitvoeringsprojecten’. Bij de eerste categorie kunnen ongeveer twintig projecten maximaal 150.000 euro ontvangen, bij de tweede kunnen vier projecten op maximaal 500.000 euro aanspraak maken.

Reageer op dit artikel