nieuws

Tweede kelderlaag onder pand ABN-Amro

bouwbreed

Aannemingsbedrijf Jurriëns Bouw uit Utrecht ontgraaft een kuip onder het zogenaamde ABN-Amro pand aan de Dam in Amsterdam. Daardoor ontstaat ruimte voor een tweede kelderverdieping. Vooraf is het pand voorzien van een nieuwe fundering. Heitechnisch bureau Brem uit Reeuwijk heeft daarbij het toezicht gehad. Het bureau voert nu ook een continue meting van de zettingen van het gebouw uit, met een ‘liquid levelling system’. Dat systeem bestaat uit tien sensoren, die met elkaar zijn verbonden door vloeistofleidingen, luchtdrukcompensatieleidingen en een netwerk voor datacommunicatie. Zodra een sensor zakt ten opzichte van de andere sensoren, registreert het systeem de zetting. Als de zettingsverschillen te groot zijn, krijgen de toezichthouders automatisch een bericht. Zij kunnen dan onmiddellijk actie ondernemen. Het systeem voldoet aan de strenge voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Aannemingsbedrijf Jurriëns Bouw uit Utrecht ontgraaft een kuip onder het zogenaamde ABN-Amro pand aan de Dam in Amsterdam. Daardoor ontstaat ruimte voor een tweede kelderverdieping. Vooraf is het pand voorzien van een nieuwe fundering. Heitechnisch bureau Brem uit Reeuwijk heeft daarbij het toezicht gehad. Het bureau voert nu ook een continue meting van de zettingen van het gebouw uit, met een ‘liquid levelling system’. Dat systeem bestaat uit tien sensoren, die met elkaar zijn verbonden door vloeistofleidingen, luchtdrukcompensatieleidingen en een netwerk voor datacommunicatie. Zodra een sensor zakt ten opzichte van de andere sensoren, registreert het systeem de zetting. Als de zettingsverschillen te groot zijn, krijgen de toezichthouders automatisch een bericht. Zij kunnen dan onmiddellijk actie ondernemen. Het systeem voldoet aan de strenge voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij.

Reageer op dit artikel