nieuws

Tegelschotel fixeert ophoogtegels

bouwbreed Premium

Veel galerijwoningen zijn, ondanks de aanwezigheid van een lift, niet goed bereikbaar voor mindervaliden. Een van de struikelblokken is vaak de overgang van de galerij naar de woning. Ophoging van de galerij kan een oplossing zijn.

Om woningen goed en veilig bereikbaar te maken voor senioren en minder validen, kan het nodig zijn hinderlijke niveauverschillen aan te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de overgang van de woning naar een galerij of een balkon. Het opheffen van niveauverschillen kan met een tegelvloer die is opgebouwd uit tegels die zijn geplaatst op in hoogte verstelbare tegeldragers. Een dergelijk systeem is met lichte tegels ook geschikt om een plat dak beloopbaar te maken, waarna het in gebruik kan worden genomen als dakterras.
Om de gebruikte tegels te fixeren, kunnen ze aan de onderzijde zijn voorzien van conisch uitgevoerde uitsteeksels die passen in uitsparingen in de bovenzijde van de tegeldragers. Dat vraagt wel een nauwkeurige plaatsing van de dragers, om te zorgen dat de nokken goed in de uitsparingen vallen. R. Maassen vond die methode te omslachtig en bedacht een demontabele tegelvloer die eenvoudiger is te leggen. Centraal onderdeel is de ‘tegelschotel’, een ronde kunststoffen schijf met een opstaande rand. De doorsnede van de rand is trapeziumvormig. De tegelschotel ligt op een trillingendempende tegeldrager die op zijn beurt weer rust op bijvoorbeeld het loopoppervlak van een galerij of balkon. De drager kan bestaan uit een simpele rubberen schijf, of uit een in hoogte verstelbare variant. De opstaande rand van de op de drager liggende tegelschotel fungeert als fixeerrand voor vier tegels van polyesterbeton, die aan de onderzijde bij hun hoekpunten zijn voorzien van een complementaire groef.

Draagschotel

Door de ringvormige rand en de ringsegmentvormige groeven is de onderlinge positionering van tegel en de draagschotel eenvoudiger dan bij het gebruik van nokken en uitsparingen. Tussen de tegels blijven smalle voegen bestaan voor de afwatering. Ook in de tegelschotels blijft geen water staan, aangezien de cirkelvormige opstaande rand is voorzien van en aantal afwateropeningen. Doordat de tegels alleen in het horizontale vlak zijn gefixeerd, blijft de vloer demontabel en toegankelijk voor onderhoud.
Zoontjens Beton, waar Maassen werkt als hoofd van de afdeling Productontwikkeling, heeft de draagschotel onder de naam Lockplate toegepast in het DreenCombiplus systeem, een van de ophoogsystemen van het bedrijf voor galerijen, balkons of dakterrassen.

Reageer op dit artikel