nieuws

Te koop: grootste hotel van Brussel vol asbest

bouwbreed Premium

Het Sheratonhotel aan het Rogierplein in het centrum van Brussel, dat 36 jaar oud is en asbest bevat, staat te koop.

Wie dit grootste hotel van de Belgische hoofdstad van de hotelgroep Starwood, dat 44.506 vierkante meter groot is en 551 kamers telt, wil kopen, heeft de keuze uit drie mogelijkheden: het hotel totaal renoveren of afbreken om er een nieuw hotel te bouwen dan wel de grond een andere bestemming geven. Daarbij wordt gedacht aan appartementen en winkels voor Europese ambtenaren, die werken in het nabijgelegen en gedeeltelijk door de Europese Commissie gehuurde Covent Garden (40.000 vierkante meter).

Aantrekkelijke optie

Covent Garden is het duurste vastgoedproject dat ooit in België werd verhandeld (300 miljoen euro). Vooral door de fors gestegen energieprijzen en de mobiliteitsproblemen in Brussel is de woon-winkelbestemming een aantrekkelijke optie, temeer daar de openbaarvervoervoorzieningen ter plaatse zeer goed zijn. Vastgoedmakelaar CBRE is op zoek naar een koper in binnen- of buitenland, die in de eerste plaats het aanwezige asbest zal moeten verwijderen.

Groot probleem

De Nederlandse groep Breevast weet wat dat betekent. Ze kocht enkele jaren geleden een groot kantoorgebouw in de omgeving van het Sheratonhotel voor 30 miljoen euro en moest voor het asbestvrij maken van dat gebouw nog eens een evengroot bedrag neertellen. Asbest vormt ook in Brussel en België nog altijd een zeer groot probleem omdat het voorkomt in 2500 overheidsgebouwen en sommige gebouwen van de Europese Unie.
In Brussel zitten momenteel heel wat hotelprojecten in de pijplijn. Er zijn momenteel 18.000 hotelkamers voorhanden. De komende twee jaar komen er daar nog eens ruim duizend bij.

Reageer op dit artikel