nieuws

Taskforce gaat bedrijven helpen met innoveren

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven doen te weinig met nieuwe kennis. De deze week opgerichte Taskforce Kennisontwikkeling gaat daar verandering in aanbrengen.

De taakgroep moet het innovatieve vermogen van bouwondernemingen vergroten. Nieuwe kennis moet sneller en beter gebruikt worden. “Langzaam maar zeker moeten bouwers de draai maken van capaciteitsleveranciers naar aanbieders van producten, diensten en processen”, vindt de Regieraad Bouw, dat het initiatief nam voor het oprichten van de taakgroep. “Dat vergt een grote verandering in opleidingsniveau en competenties van medewerkers.”
De taskforce staat onder voorzitterschap van Hans Blankert, die ook de voorzitter is van de Regieraad. De taakgroep bestaat verder uit leden die op persoonlijke titel meedoen: Aart van Gelder (Imtech), Guus Hoefsloot (voormalig Heijmans), John Kerstens (FNV Bouw), Ton Nelissen (voormalig Bouwend Nederland), Ed Nijpels (ONRI), Sandra Schruijer (Universiteit Utrecht), Joop Sistermans (AWT), Ad Smaal (voormalig Shell en RWS), Alex Vermeulen (RGD) en Arend van Wijngaarden (CNV Hout en Bouw).
Uit de studie “Kennis werk door”, uitgevoerd door adviesbureau Anderson Elffers Felix (AEF), blijkt dat er al veel vernieuwing in de bouwsector op gang is gebracht en een aantal grote en middelgrote ondernemingen met veel elan vorm en inhoud geeft aan vernieuwing. Echter, het aantal vernieuwers is nog te beperkt. Echt nieuwe dingen hoeven voorlopig niet bedacht te worden, is het gevoel.
Deze cultuur zal de taskforce moeten bestrijden. Bouwers moeten lerende organisaties worden. Dat betekent dat kennis op de balans moet komen te staan: bedrijven moeten meer gaan investeren in het opleidingsniveau van hun medewerkers en moeten van hun kerncompetenties een toegevoegde waarde voor opdrachtgevers en gebruikers maken, aldus AEF. Bovendien zijn lerende organisaties er op gericht hun werkprocessen permanent te verbeteren. Ze willen slimmer zijn dan gisteren en zeker slimmer dan de concurrenten. Het is dus normaal dat het altijd beter, sneller én goedkoper kan.

Stages

Kennis- en onderwijsinstellingen spelen volgens de Regieraad een belangrijke rol bij de noodzakelijk vernieuwing. Die moeten naar de bedrijven toe. Met stages, mobiele docenten, experimenten, casestudies en leeronderzoeken. “Als de berg niet naar Mozes komt, dan maar andersom.”
AEF geeft alvast een voorschot op de aanbevelingen van de taakgroep. “Het zou eigenlijk mooi zijn als elk veranderingsgezind bedrijf een tijdje een coach krijgt: een prikkelende opdrachtgever, een ervaren oud-ondernemer, een gepokt en gemazeld consultant, een ondernemende professor, of een ambitieuze lector.”
2009 wordt voor de taakgroep een voorbereidingsjaar. In de periode 2010-2015 moeten de resultaten vruchten gaan afwerpen.

Reageer op dit artikel