nieuws

Serrebouwer bezorgt Hengelo overlast

bouwbreed

De gemeente Hengelo pleit voor een soort keurmerk voor bouwbedrijven. Volgens gemeentelijk bouwconstructeur Bert Winkel moet een dergelijk keurmerk het onaantrekkelijk maken voor bedrijfseigenaren die zelf hun pand bouwen. De gemeente Hengelo heeft er enkele negatieve ervaringen mee gehad.

Enkele jaren geleden bezorgde de eigenaar van een grote discotheek in Hengelo gemeentelijk bouwtoezicht handenvol werk met clandestiene bijbouwen en ondeugdelijke bouwconstructies. De eigenaar deed de verbouwingen grotendeels zelf. Keer op keer moest een bouwstop worden opgelegd.
Nu bezorgt een serrebouwer de gemeente veel overlast. Het in aanbouw zijnde pand van de firma Schipmann in Hengelo is verzegeld, omdat inspecteurs vaststelden dat de brandveiligheid niet deugt, omdat de staalconstructie niet brandwerend is gemaakt. Verder is volgens Winkel op de eerste verdieping een deel illegaal bijgebouwd. Bovendien heeft de gemeente nooit een opleveringsdatum van het gebouw ontvangen, terwijl het pand wel in gebruik is genomen als kantoorruimte en werkplaats. De eigenaar van een nieuwbouw is zelf verantwoordelijk voor het melden van de gereedkoming.

Tekortkomingen

Al tijdens de ruwbouwfase enige tijd geleden constateerde gemeentelijk bouwtoezicht veel tekortkomingen. De bouw moest twee keer worden stilgelegd. Volgens Winkel deugden de funderingspalen niet, klapte de bekisting van de funderingsbalken uit elkaar tijdens de betonstort en staken ankers zelfs buiten de betonkolommen. “Bouwtoezicht moest enorm veel bijsturen. Het punt is dat de serrebouwer het pand eigenhandig bouwt. Onze ervaring met zelfbouwers is dat ze weinig tot geen rekening houden met de eisen uit het Bouwbesluit, omdat ze de kennis niet hebben. Zelf bouwen houdt een enorm risico in. Het is heel lastig om deze groep zelfbouwers in de vingers te krijgen. Eens te meer maakt het duidelijk dat gemeentelijk bouwtoezicht als enige onafhankelijke partij noodzaak is voor controle en toezicht op het bouwen.”
Eigenaar Manfred Schipmann van het serrebouwbedrijf was onbereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel