nieuws

Seniorenstad komt er pas als woningmarkt opleeft

bouwbreed Premium

Zorg over de verkoopkansen van hun huidige woning speelt ouderen parten die interesse hebben getoond voor Vilavie, de te bouwen stad voor 55-plussers in de Noordoostpolder.

De situatie op de woningmarkt is reden om de voorbereiding van het project op te schorten, verklaart Patrick Esveld, directeur van BAM Vastgoed, een van de partijen in de initiatiefgroep Vilavie. “Iedereen wil door. Zodra de markt herstelt, pakken we de draad weer op”, verklaart hij namens de hele groep. Die bestaat ook uit TCN, Rochdale/Deltaforte, Heijmans en ING Real Estate. En Inbo zit erbij voor de stedenbouwkundige adviezen. Vilavie moet ongeveer 1500 woningen krijgen en nog een paar duizend vierkante meter gebouwen met voorzieningen. Gedacht wordt aan faciliteiten als een buurthuis, een winkel, een kuuroord en mogelijk ook een jachthaven en golfbaan.

Schaal

“Dit project is uniek voor Nederland, zeker op deze schaal”, weet Esveld. Marktverkenningen zouden hebben uitgewezen dat er genoeg belangstelling voor bestaat maar dat veel gegadigden de definitieve koopbeslissing alleen durven te zetten in een opgaande markt. Behalve financieringsoverwegingen speelt daarbij dat ze wel zeker willen zijn dat ze in iets stappen dat een succes wordt. Voor de initiatiefgroep geldt die overweging ook: “Dit is het eerste project in dit genre en we willen zeker weten dat het goed gaat.” Dan kan het tevens dienen als voorbeeld voor meer van zulke projecten.

Grond

Grond is er nog niet gekocht. Dit betekent dat er nog een groot aantal locaties mogelijk is, stelt hij. Om grondspeculanten te ontmoedigen, wilde hij geen voorkeur bekendmaken. De omgeving van Schokland is genoemd, maar zelfs alleen daar is volgens hem al een reeks verschillende locaties te bedenken.
De opschorting betreft de gesprekken met de gemeente en provincie over de realisatie. De conceptontwikkeling gaat gewoon door. “Zo gauw de marktsignalen goed zijn, gaan we weer om de tafel”, verzekert Esveld. “Dat kan over een half jaar zijn maar ook over twee jaar; ik heb nu nog geen idee.”

Reageer op dit artikel