nieuws

Raad va n State wordt i n oude glorie h ersteld

bouwbreed

De slopershamer waart rond in de Raad van State. Voorlopig geen rechters, maar shovels en kango’s. De Gotische Zaal en monumenten als het Witte Paleis blijven behouden, de rest wordt tot op het bot gestript en voorzien van een nieuwe gevel.

Breijer Bouw heeft de Franse tuin omgetoverd tot ketenpark en moet de klus voor 80 miljoen euro klaren. Het werk is slechts 2 procent boven de raming gegund en vooralsnog is Paul Hoppenbrouwers van de Rijksgebouwendienst een tevreden man: “Niet alle aanbestedingen lopen mis.” Deze tweede fase is begin september begonnen.
De renovatie was in tweeën geknipt. De eerste fase, van de nieuwbouw aan de Oranjestraat, is vanaf 2005 door Hillen 0x26 Roosen en Imtech uitgevoerd. Hiermee was zo’n 40 miljoen euro gemoeid. Merkx + Girod architecten tekende in een keer een nieuw ontwerp, maar wegens dreigend geldgebrek werd voorzien in twee onafhankelijke fasen. Het geld kwam er en daardoor steekt het Rijk zo’n 125 miljoen euro in de totale renovatie.
Het hoogste adviescollege van Nederland toetst wetten en houdt zich bezig met bestuursrecht. Vice-voorzitter Herman Tjeenk Willink beaamt dat het een duur pand wordt, maar wijt de hoge kosten vooral aan de bijzondere locatie en krappe bouwplaats. “Monumentale panden zijn mooi en de hoogteverschillen hebben charme, maar echt efficiënt is het niet.”

Glazuur

Een grote renovatie stond voor de deur, de beveiliging liet te wensen over en het glazuur sprong van de buitengevels. Toch is lang getwijfeld over de aanpak. Gekozen is de zeven zittingszalen aan de kant van de Kneuterdijk bij elkaar op de begane verdieping te houden. De oude entree wordt opgeknapt, maar gehandhaafd.
Ook het Huis der Mijle en huis Oldenbarnevelt en het pand met de bogen op de hoek blijven staan. Het Witte Paleis werd ooit bewoond door Willem II en Anna Palowna en Anton Mussert werd berecht in de Gotische Zaal. De architect wil zoveel mogelijk oude elementen behouden en bijvoorbeeld de verschillende houten vloeren terugbrengen. De monumentale trappen blijven en zijn gedurende de renovatie afgetimmerd met spaanplaat. De rare trappen buiten zullen uit het straatbeeld verdwijnen en het hoogteverschil tussen Kneuterdijk en Lange Voorhout zal geleidelijk oplopen.
De overige ruimtes worden gestript tot op de betonnen constructie en zo efficiënt mogelijk ingericht voor 600 medewerkers, waarvan 225 juristen en 53 staatsraden. Een gat in het schuine dak is al een eerste aanzet voor een nieuwe vierde verdieping waar kantoren komen. De grijze bakstenen gevel van het zogenoemde Sleeswijk-complex zal plaatsmaken voor een nieuw ontwerp met meer glas, aangepast aan moderne isolatie en geluidseisen.
Tijdens de eerste fase is al een warmtepomp geslagen, die straks het hele pand zal voorzien van warme en koude lucht. Afgelopen maand heeft de bouwer één mobiele kraan opgebouwd in de binnentuin, die de hele bouwplaats kan bestrijken. “We hebben nog getwijfeld over twee kleinere exemplaren.”
De sloopwerkzaamheden zullen tot eind volgend jaar overlast veroorzaken. Daarna zal vooral veel gebeuren achter de grijze doeken langs de steigers. De bouw is eind 2010 afgerond en begin 2011 maken de bouwvakkers weer plaats voor rechters.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels