nieuws

Poolse bouwondernemingen zien kansen in buurland Wit-Rusland

bouwbreed

Vanwege de politieke onzekerheid werd Wit-Rusland door de Poolse bouwondernemingen altijd gemeden. Met slechtere vooruitzichten op de eigen markt zoeken de Polen toch naar mogelijkheden in dat land.

Nadat eerst de producenten van bouwmaterialen uit Polen de markt in Wit-Rusland ontdekten, zijn het nu de grote bouwondernemingen die de stap naar het buurland wagen.
Recentelijk maakten twee klinkende namen uit de Poolse bouwwereld bekend activiteiten in Wit-Rusland te ontwikkelen. Het gaat om Polnord, een van de grootste ontwikkelaars van woningen in Polen en bouw- en ingenieursbureau Pol-Aqua dat onder meer het nieuwe nationale stadion in Warschau ontwikkelt. “Wij wachten nu op de ondertekening van een contract van een groot winkelcentrum met een rondweg. Verder hebben wij nog vier andere projecten in dat land lopen”, aldus woordvoerder Biezunski van Pol-Aqua.

Toplaag

Om de toegang voor de Polen op de Wit-Russische markt te verbeteren zijn de ministeries van bouw en infrastructuur van beide landen met elkaar in overleg. Econoom Ryszard Kowalski van de Poolse werkgeversorganisatie Lewiatan: “Er is een kleine toplaag van mensen die geld heeft in dat land. Die vormt een aantrekkelijke markt voor de bouwers in Polen.”
De Polen wijken uit naar Wit-Rusland nu de groei op hun eigen markt lijkt af te zwakken. Hogere grondkosten en het grote aanbod van woningen dat in de komende jaren in Polen wordt afgebouwd, zet de marges onder druk.
Wel zijn nog veel bedrijven huiverig voor dat land waar tot een paar jaar geleden goederen zonder reden geconfisqueerd konden worden. Kowalski: “Je mag zeker niet vergeten dat Wit-Rusland een land is met een groot risico vanwege de politieke situatie. Maar veel Poolse ondernemingen wegen de bedreigingen niet op tegen de kansen die deze markt biedt.”

Reageer op dit artikel