nieuws

Philips-lichttoren schittert weer

bouwbreed

Vooral het schilderen van 42.000 vierkante meter plafond kostte veel hoofdbrekens bij de renovatie van de Philips-lichttoren in Eindhoven. Samen met verffabrikant Caparol lostte schildersbedrijf van Zanten de puzzel op en sleepte er zelfs een nominatie voor de schildersvakprijs mee in de wacht.

De monumentale toren waarin Philips decennialang de gloeilampen testte is ingrijpend gerenoveerd. Winkels, woningen en een sportschool zijn er nu in gehuisvest. Schildersbedrijf van Zanten uit Zaltbommel tekende voor het verfwerk. De restauratie-architecten van de verbouwing wilden kostte wat het kost de ruwe betonconstructie in beeld houden, met de kenmerkende tekening van de nerven van het bekistingshout. Samen met verffabrikant Caparol werd daarvoor een goed verfsysteem geselecteerd. Na veel testen viel de keuze uiteindelijk op een grijsgetinte Antik Lasur, die niet-dekkend kruislings werd gespoten. Dat luisterde zo nauw dat de medewerker die ook de proefstukken had gespoten zo’n beetje in zijn eentje de complete 42.000 vierkante meter voor zijn rekening moest nemen.
Gelukkig heeft hij het niet voor niets gedaan, garandeert directeur John van Zanten van het schildersbedrijf. Want de lichttoren geniet tegenwoordig een beschermde status als industrieel erfgoed. Ook de eigenaren van de koopappartementen mogen hun plafonds en betonnen kolommen niet naar eigen goeddunken overschilderen.
Een in het oog springend deel van de omvangrijke schilderklus betrof verder het reparatiewerk aan de kozijnsparingen. De oude stalen kozijnen waren voorafgaand aan de renovatie met een Bobcat uit de gevel getrokken, waarbij veel beton werd beschadigd. Voorafgaand aan het schilderwerk moesten de mensen van Van Zanten de dagkanten herstellen met betonreparatiemortel. De totale klus heeft het bedrijf in totaal zo’n anderhalf jaar beziggehouden.
Voor die prijs kan op internet nog tot eind oktober worden gestemd. Er zijn in totaal tien projecten genomineerd. Directeur John van Zanten gunt, heel ruimhartig, de prijs vooral aan zijn concurrent Smits Vastgoedbeheer die de SS-Rotterdam onderhanden nam. “Dat is ongelofelijk mooi gedaan.”

Reageer op dit artikel