nieuws

Personeel selecteren op de virtuele bouwplaats

bouwbreed

Het BouwManagement SimulatieCentrum in Leeuwarden wordt regelmatig ingezet voor selectie van personeel. Daarnaast leren werknemers en studenten tijdens een training in het BMSC hun capaciteiten beter te benutten.

Dit gebeurt door nabootsing van de werkelijkheid op een virtuele bouwplaats. In de donkere studio staan volledig ingerichte bouwketen. Op een groot halfrond scherm is een driedimensionale bouwplaats geprojecteerd. De gebruiker beweegt zich via een joy-stick over de bouwplaats voort. Op de achtergrond klinken typische bouwgeluiden.
“Een situatie simuleren kan in teamverband of individueel”, legt directeur ir. Michiel Schrijver uit. Waarom een opdrachtgever gebruik wil maken van het BMSC verschilt nogal. Maar regelmatig zetten werkgevers het BMSC in om personeel te selecteren.
“Zo kunnen bijvoorbeeld drie sollicitanten voor de functie van uitvoerder bepaalde praktijksituaties voorgesteld krijgen”, vertelt bedrijfsleider Titia de Vries. “Een uitvoerder wordt ‘overvallen’ door diverse personen in zijn bouwkeet, terwijl hij iets dringends moet bespreken met een leverancier. Hoe lost hij dat op? Of hij moet een slechtnieuwsgesprek voeren met een voorman die hem eigenlijk zou moeten opvolgen, maar het toch niet wordt. En natuurlijk plaatsen we hem in conflictsituaties waar hij een bemiddelende rol moet spelen”.

Training

Bedrijven gebruiken het simulatiecentrum ook om het beste te halen uit het personeel. Schrijver: “Dan krijgt een bouwteam een training in het tijdig opleveren van een project, het terugdringen van de faalkosten of leren werknemers onveilige situaties op de bouwplaats beter te signaleren. Assessments voor studenten richten zich vaak op de ontplooiing van talenten die van belang zijn voor het uitoefenen van een bepaalde functie in de bouw.”
Acteurs nemen de meest uiteenlopende ‘bouwrollen’ aan – van timmerman tot projectmanager – terwijl de deelnemers de simulatie uitvoeren. Na afloop geven de acteurs en supervisors feedback op de prestaties van de deelnemer(s). De werkgever in de controlekamer is regisseur van het proces en kan de simulatie op beeld volgen en beoordelen.
“Een veel voorkomende trainingssituatie is gebaseerd op kostenbesparing”, weet Schrijver. “Een uitvoerder wordt tijdens het bouwproces ineens geconfronteerd met kostenoverschrijdingen. In plaats van gelijk zijn onderaannemers op de huid te zitten om de prijs te drukken kan hij ook ‘even’ niks doen en rustig een strategisch plan opstellen, waarbij hij zijn oor te luister legt bij medewerkers die misschien goede ideeën hebben.”
Na de simulatie is er altijd veel stof tot napraten. De Vries: “Wij kunnen desgewenst een beoordelingsrapportage opstellen. Het liefst gaan we een langdurige relatie aan met bedrijven en scholen. Voor sommige bedrijven stellen we voor al het personeel de persoonlijke ontwikkelingsplannen op”.

Coventry

Schrijver, die zelf weg- en waterbouwkunde studeerde aan de TU Delft, richtte in 2000 het BMSC op waar intussen 17.000 studenten en werknemers gebruik van hebben gemaakt. Schrijver is nu bezig met het opzetten van een bouwsimulatiecentrum in het Coventry. Verder zijn er plannen voor een centrum in de Verenigde Staten, China en Dubai.

Reageer op dit artikel