nieuws

Patstelling bij ombouw lege kantoorruimte tot huizen

bouwbreed Premium

Het ombouwen van lege kantoren tot woningen komt niet van de grond. Corporaties lijken de meest aangewezen partij om daar verandering in te brengen.

Dat stellen Toon van der Pas, directeur Wonen boven Winkels Nederland, en Hans Vos, programmamanager SEV Realisatie in de Aedes-publicatie “Vernieuwingen in bouwproductie”.
Gemeenten hebben de complexiteit van het ombouwen van kantoren onderschat. De subsidieregeling werkt alleen voor kleine kantoren. Bovendien ben je afhankelijk van initiatieven van derden. En dat werkt niet, vinden Van der Pas en Vos. Sterker nog, de leegstaand neemt nog steeds toe. Projectontwikkelaars voelen zich ook niet geroepen om de kantoorpanden aan te pakken. Voor hen is het relatief duur en onaantrekkelijk.
Corporaties zijn de aangewezen partij om de kantoren om te toveren. “Ze hebben het voordeel dat ze gewend zijn aan onrendabele toppen en hebben de tijd om de waardeontwikkeling van een investering af te wachten.”
Niet alle kantoorruimte is geschikt, weten ze. “Zes miljoen vierkante meter leegstand is niet zonder meer te delen door 100 vierkante meter appartementgrootte en levert niet zomaar 60.000 woningen op.” Een deel van de kantoren ligt niet op een geschikte woonlocatie. Een ander deel is echter zeer kansrijk, stellen Van der Pas en Vos.

Reageer op dit artikel