nieuws

Oud en nieuw samen in Bosch’ gasthuisterrein

bouwbreed

Oud en nieuw gaan hand in hand in het masterplan voor het Grootziekengasthuisterrein in Den Bosch. In tegenstelling tot het eerder ontwerp van het Spaanse bureau MBM Arquitectes blijven alle zes rijksmonumenten, zoals het Stergebouw behouden en krijgen een nieuwe functie.

Naast die bestaande gebouwen omvat het plan vijftien nieuwe gebouwen, zoals een multimediaal centrum met daarin de stadsbibliotheek en het stadsarchief in het hart van het plan aan een nieuw cultuurplein. Onder de bibliotheek komt een opstapplaats voor de Nieuwe Dieze, een nieuwe aftakking van de Binnendieze, het rivierstelsel dat vaak onder de huizen in de binnenstad doorloopt.
Gisteravond presenteerden stedenbouwkundige Kees Rijnbout en landschapsarchitect Peter Lubbers het nieuwe plan voor het 5 hectare grote gebied in de binnenstad. Nu is het nog een van de locaties van het Jeroen Boschziekenhuis. Na het vertrek van het ziekenhuis gaan de gemeente Den Bosch, Heijmans Vastgoed en BAM Vastgoed het terrein herontwikkelen.
Het eerdere ontwerp van MBM stuitte op nogal wat weerstand vanwege de gedeeltelijke sloop van het Stergebouw en de bouw van twee woontorens. Na het vertrek van MBM heeft de gemeente in de opdracht aan Rijnbout de uitgangspunten aangepast: behoud van het Stergebouw en verlaging van de maximale bouwhoogte.
Het nieuwe masterplan voorziet verder in 500 woningen, verspreid over kleinere woongebouwen tussen de monumenten met ruimte voor kleine bedrijfjes op de begane grond en grotere woongebouwen aan de kant van de Zuid-Willemsvaart met groene binnenhoven aan de binnenzijde van de woonblokken. Er is maximaal ruimte voor 28.700 vierkante meter aan winkels, die moeten aansluiten op het bestaande winkelgebied.

Reageer op dit artikel