nieuws

Ontwikkelaars remmen bouw van kantoren af

bouwbreed

De Neprom verwacht dat dit jaar in Nederland slechts rond de 700.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte wordt opgeleverd. Ontwikkelaars trappen op de rem omdat omdat vanwege de kredietcrisis de internationale beleggersmarkt ingestort is.

Het rapport Nieuw Commercieel Vastgoed 2008 constateert op basis van een inventarisatie van planvoorraden een forse toename van de opleveringen. Na de 400.000 vierkante meter van zowel 2006 als 2007 zit voor dit jaar 960.000 meter in de pijplijn.
Voor 2010 geven de ontwikkelaars een volume van 1,5 miljoen vierkante meter.
“Een groot deel van de plannen waarvan de ontwikkelaars hebben aangegeven dat ze in de nabije toekomst worden opgeleverd, zal uiteindelijk geen doorgang vinden als gevolg van de tegenvallende marktomstandigheden”, meldt het rapport.
“Een groot deel van de indicatieve opleveringen blijkt te bestaan uit plannen die nu nog zeer zacht zijn. Een zeer beperkt deel zal tenslotte in aanbouw worden genomen. Bovendien zal in enkele gevallen de bouwperiode langer duren dan verwacht. Daardoor komt het volume van de opleveringen in 2008 niet bij 960.000 meter te liggen maar eerder in de orde van 700.000 meter”.

Mkb

In de eerste zes maanden van dit jaar blijkt de opname van kantoorruimte te zijn afgenomen tot 700.000 vierkante meter. Als de prognose van 1,5 miljoen meter voor geheel 2008 uitkomt, betekent dat een daling van 40 procent ten opzichte van recordjaar 2007.
De opname van 1,5 miljoen meter ligt 300.000 meter onder het langjarige gemiddelde. Het merendeel van de vraag is afkomstig van het midden- en kleinbedrijf, dat op zoek is naar locaties van 1000 tot 5000 vierkante meter. Het aanbod is grootschaliger van karakter en lijkt niet geheel aan te sluiten bij de wensen in de markt.
Peter Noordanus van de Neprom noemt 2007 een zeer goed jaar voor de kantorenmarkt. De voorzitter van de brancheorganisatie van de ontwikkelaars constateert dat slechts een kleine 4 procent van de ideeën uit de planfase leiden tot concrete aanvragen voor bouwvergunningen. “Een duidelijk signaal dat er geen stuwmeer aan plannen ligt. De marktwerking functioneert doordat plannen van onvoldoende kwaliteit niet tot realisatie komen. Een toekomstig mogelijk overaanbod van nieuwbouw lijkt minder ernstig te worden vanwege de hoeveelheid afgegeven bouwvergunningen”.

Reageer op dit artikel