nieuws

Nieuwe geluidswal Winsum mogelijk weg

bouwbreed Premium

Het afgraven van een vorig jaar aangelegde 200 meter lange geluidswal langs de provinciale weg bij het Friese Winsum kost zeker 85.000 euro. Dit zegt gemeentelijke projectleider Frank Stadhouders.

Het afgraven van een vorig jaar aangelegde 200 meter lange geluidswal langs de provinciale weg bij het Friese Winsum kost zeker 85.000 euro. Dit zegt gemeentelijke projectleider Frank Stadhouders.
De ongeveer 200 meter lange en 3,5 meter hoge wal bestaat uit 7000 kubieke meter lichtverontreinigde grond. Hij werd aangelegd als geluidsmuur voor 32 nieuwe woningen die erachter worden gebouwd. Vorige maand erkende de gemeente dat de wal overbodig was. Een nieuwe ambtenaar ontdekte dat er ook een ontheffing voor nieuwbouw langs een 80 kilometer-weg zou zijn verkregen, zonder wal. Maar het college van B en W wilde de steil ogende geluidswal toch laten liggen. Dit met het oog op de toenemende verkeersintensiteit. De raad wil er echter vanaf, ook omdat er veel protest is van de bevolking tegen de ‘muur’ die detoneert in het weidse Friese landschap. Een onderzoek moet uitwijzen wat afgraving de gemeente kost en wat de stedenbouwkundige consequenties zijn. Stadhouders: “Behalve de afgraving zullen er andere afscheidingen moeten komen tussen de snelweg en de achtertuinen. Je kunt denken aan bomen of waterpartijen.”
Een andere mogelijkheid is de wal voor de helft af te graven of hem te laten liggen en er bijvoorbeeld wilgen voor te planten. De wal zelf zou dan ecologisch beheerd kunnen worden.

Reageer op dit artikel