nieuws

Nieuw centrum Hoogezand-Sappemeer

bouwbreed Premium

Het stadshart van Hoogezand-Sappemeer wordt de komende jaren voor tientallen miljoenen aangepakt. De gemeente en particuliere ontwikkelaars steken geld in de upgrading.

Er komt mogelijk een nieuw gemeentehuis of het oude, naast winkelcentrum De Hooge Meeren, wordt gerenoveerd en uitgebreid. Stedenbouwkundige Rein Geurtsen 0x26 Partners uit Delft heeft twee varianten ontworpen, een met en een zonder nieuwbouw van het gemeentehuis. De raad neemt hierover in december een besluit.
De ontwikkelaars Crown Point uit Heerhugowaard en Rodamco hebben plannen voor een uitbreiding van De Hooge Meeren, dat naast het gemeentehuis ligt. Nieuwbouw van het gemeentehuis kan op het braakliggende terrein van de voormalige Atlantafabriek. Deze grond is eigendom van de gemeente. De bouw van een nieuw gemeentehuis kos naar schatting 20 miljoen euro, 5 miljoen duurder dan renovatie die is begroot op 15 miljoen.

Tunnels

Ook wordt de spoorlijn verhoogd en komen er twee tunnels onder het spoor door en een nieuwe halteplaats. Verder wordt de openbare ruimte aangepakt. Hoogezand groeit tot 2022 naar 40.000 inwoners (nu 34.000) zo blijkt uit onderzoek. Daarbij hoort een goed voorzieningenpakket vindt de gemeente. De totale aanpak kost ongeveer 40 miljoen euro. Het geld moet komen uit spaarpotjes, subsidies en een verhoging van de ozb-belasting gedurende vijf jaar met 2 procent. Dat laatste levert ongeveer 7 miljoen op.
Realisatie van het gehele plan duurt tussen de vijf en acht jaar. De Hooge Meeren is met meer dan 100 winkels het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland. Aan de westzijde ervan wordt momenteel al gebouwd. Verder komt er een verbinding tussen de bibliotheek en het winkelcentrum. Vijf jaar geleden werd de noordzijde van De Hooge Meeren al vernieuwd en werden de passages opgeknapt.

Reageer op dit artikel